Obavijesti

News

Komentari 0

Ukrajina uvodi izvozne dozvole za skupinu poljoprivrednih proizvoda u pet zemalja u EU

Ukrajina uvodi izvozne dozvole za skupinu poljoprivrednih proizvoda u pet zemalja u EU

Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK, objavljenom prošli petak

Ukrajinska vlada odobrila je uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, poručivši da će ih izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU-a na granici s Ukrajinom "nestali". 

Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK, objavljenom prošli petak.

"Do tada Ukrajina će od 16. 09. 2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU-a)", dodaje se u priopćenju. 

Ni radar ih ne vidi: Supermoćne rakete Taurus stižu, ali Leopardi su zapeli u minskim poljima...
Ni radar ih ne vidi: Supermoćne rakete Taurus stižu, ali Leopardi su zapeli u minskim poljima...

Do kraja radnog dana u ponedjeljak 18. rujna Kijev je trebao dostaviti akcijski plan. Ukrajinske su pak vlasti najavile tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske koje su jednostrano zabranile uvoz skupine ukrajinskih proizvoda kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da im je Ukrajina podnijela žalbu i time napravila prvi korak u postupku trgovinskog spora.

U utorak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je vlada u Kijevu "odobrila novu proceduru za izvoz određenih vrsta proizvoda u određene zemlje članice EU-a”.

Putin je zabranio Zelenskog zvati predsjednikom. U Lavovu uništeno skladište, ima žrtava
Putin je zabranio Zelenskog zvati predsjednikom. U Lavovu uništeno skladište, ima žrtava

„Procedura propisuje da izvoz četiri poljoprivredne kulture - kukuruza, uljane repice, pšenice i suncokretovih sjemenki - u pet zemalja mora odobriti ministarstvo gospodarstva u dogovoru s ministarstvom poljoprivrede”, stoji u priopćenju.

Kijev će popis i količinu proizvoda dogovarati sa zemljama-uvoznicama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, stoji u priopćenju.

„Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda. Ukrajina kontrolira svoj izvoz i koordinira ga sa zemljama primateljicama”, dodaje se u priopćenju.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal izjavio je da su Europskoj komisiji i susjednim zemljama predložili plan kontrole izvoza četiri skupine poljoprivrednih proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištu, nazivajući ga "scenarijem kompromisa".