Obavijesti

News

Komentari 81

Ukrajina raketirala most kojim se koristi ruska logistika. U raketiranju Odese više ranjenih

Ukrajina raketirala most kojim se koristi ruska logistika. U raketiranju Odese više ranjenih

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1000 ruskih vojnika u regiji Herson na jugu Ukrajine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.11

Ukrajinski rat je "rat protiv europskog jedinstva", upozorava njemački predsjednik

Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine ujedno je i "rat protiv europskog jedinstva", upozorio je u nedjelju njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

"Putinov rat protiv Ukrajine je i rat protiv europskog jedinstva. Ne smijemo dopustiti da nas podijele, ne smijemo razoriti veliko djelo ujedinjene Europe koje smo počeli s toliko nade", rekao je u govoru u Paderbornu, na zapadu zemlje.

"Taj se rat ne tiče samo ukrajinskog teritorija, nego dira dvostruko, u zajedničke temelje naših vrijednosti i našeg mirovnog poretka", dodao je.

No braniti te vrijednosti i biti njihov jamac znači ujedno biti spreman "prihvatiti bolne neugodnosti", istaknuo je njemački predsjednik ne rekavši ništa opširnije o tome što je pod time mislio.

"Jesmo li spremni na to? Svi smo pred tim pitanjem - danas i u danima, tjednima i mjesecima koji dolaze", rekao je.

"Rusija ne ostaje na osporavanju granica, ne ostaje na zauzimanju teritorija neovisne i suverene susjedne zemlje, nego ide dotle da osporava ukrajinsku državnost", zaključio je.

22.27

Medvedenko prodaje svoja dva NBA prstena za pomoć Ukrajini

Bivši ukrajinski košarkaš Slava Medvedenko odlučio je prodati svoja dva prstena prvaka NBA lige, koje je osvojio kao član Los Angeles Lakersa 2001. i 2002. godine, a sav novac od prodaje bit će namijenjen za pomoć njegovoj ratom pogođenoj zemlji.

Cilj Medvedenkove fondacije je podrška ukrajinskoj djeci i to obnavljanjem sportskih infrastruktura u školama i pokretanje mreže društvenih sportskih klubova.

"Želimo obnoviti dvorane i vježbaonice jer je ruska vojska bombardirala više od 100 škola. Našoj zemlji treba mnogo novca za obnovu škola, a sportske dvorane će biti posljednje u redu za popravak. U Ukrajini se tokom zime djeca moraju igrati u zatvorenom", rekao je Medvedenko.

Dražba za Medvedenkove prstenove će trajati od srijede 27. srpnja do petka 5. kolovoza, a procjena je kako će dostići cijenu od najmanje 100.000 dolara.

Mevedenko (43) je tijekom rata služio i u Teritorijalnoj obrani Ukrajine.

19.52

Rusko žito: Lavrov nastoji umiriti partnere tijekom posjeta Egiptu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji boravi u posjetu Egiptu nastojao je u nedjelju umiriti egipatske partnere nakon dogovora o "sigurnim rutama" za izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica koji treba otkloniti prijetnju prehrambene nesigurnosti u Africi.

"Potvrdili smo predanost ruskih izvoznika žitarica poštovanju svih preuzetih obveza", rekao je Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

"I predsjednik Vladimir Putin istaknuo je to u nedavnom telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom (Abdelom Fatahom) Al-Sisijem", dodao je Lavrov koji će idućeg tjedna posjetiti Ugandu, Etiopiju i Kongo.

Ugovor koji su u petak u Istanbulu potpisali Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezuju se da ih neće napadati.

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno ni neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda.

"Glavni tajnik (UN-a) preuzeo je na sebe dužnost da ukine ta nezakonita ograničenja koja su  Sjedinjene Države i Europska unija uvele protiv (ruskih) logističkih i financijskih mreža", opetovao je Lavrov u nedjelju u Kairu.

Ujedno je istaknuo da su Moskva i Kairo "obostrano zadovoljni" svojim vezama te spomenuo izgradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu koja je u tijeku a povjerena je Moskvi.

Provedivost sporazuma postala je upitna pošto je dan nakon što su ga potpisali predstavnici UN-a i Turske kao posrednici te Rusija i Ukrajina, ruska vojska raketirala crnomorsku luku Odesu. Raketiranje su osudili Kijev i zapad, a Moskva tvrdi da je gađala ukrajinski vojni brod s oružjem isporučenim iz Sjedinjenih Država.

18.47

Ukrajina: Uništili smo sustav S-300

Ukrajinska vojska objavila je kako su ukrajinske snage uništile ruski sustav S-300 u okolici Hersona.

Operativna komadna Jug objavila je kako je sustav uništen danas i to kao odgovor na ruski na Mikolajiv.

14.34

Objavljen video ruskog udara na luku u Odesi.

Komentari 81