News

Komentari 0

Španjolske banke smanjile izloženost Credit Suisseu: Znatno manja od milijardu eura

Španjolske banke smanjile izloženost Credit Suisseu: Znatno manja od milijardu eura

U četvrtak čelnica španjolske bankarske udruge AEB Alejandra Kindelan izjavila da ne vidi "nikakvu opasnost od širenja problema na španjolske banke"

Španjolske banke znatno su smanjile izloženost švicarskom zajmodavcu Credit Suisseu u proteklih godinu i pol dana, na manje od milijardu eura, tvrde upućeni izvori.

- Ukupna izloženost španjolskih zajmodavaca prema Credit Suisse znatno je manja od milijardu eura- rekao je izvor, ne navodeći pojedinosti.

Španjolska poslovnica Credit Suisse odbila je komentirati tu informaciju.

Iz drugog se izvora saznaje da su španjolski zajmodavci smanjili izloženost švicarskoj banci, posebno u posljednjih godinu i pol dana, nakon niza skandala.

U 2021. godini Credit Suisse teško je pogodio kolaps američke investicijske tvrtke Archegos i zamrzavanje milijardi namijenjenih za financiranje opskrbnog lanca, povezanih s insolventnim britanskim financijerom Greensillom.

U četvrtak čelnica španjolske bankarske udruge AEB Alejandra Kindelan izjavila da ne vidi "nikakvu opasnost od širenja problema na španjolske banke", koje su, po njezinim riječima, dobro financirane i pravilno ih se nadzire.

No, u trenucima ogromnih oscilacija tržište se isto odnosi prema svim bankama, dodala je Kindelan.

Tako su u srijedu, osim dionice švicarskog Credit Suissea, koja je potonula više od 20 posto, snažno pale i dionice španjolskih zajmodavaca poput BBVA i Sabadellsa, oko 10 posto.

U četvrtak švicarka je banka izvijestila da će od središnje banke posuditi do 50 milijardi franaka kako bi ojačala likvidnost i njezina je dionica nakon toga poskočila za 22 posto. Porasle su i dionice BBVA i Sabadellsa, do tri posto.

 

 

Najčitaniji članci