Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Uložili 7 milijuna kn: Varaždin dobio novi autobusni kolodvor

Autobusni kolodvor, u čiju je obnovu Presečki grupa uložila sedam milijuna kuna, otvoren je u petak u središtu Varaždina. Nije obnavljan od 1965. godine kad su ga otvorili

Varaždin: Otvoren novi autobusni kolodvor
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
17 komentara

Autobusni kolodvor u Varaždinu, kroz koji na dan prođe četiri tisuće putnika, izgrađen je 1965. godine i od tada nije obnavljan. Tromjesečni radovi obuhvaćali su adaptaciju i dogradnju zgrade, promjenu krova i ličenje nosive čelične konstrukcije, izgradnju terase i zelenog krova, a građevina od 290 metara čevornih dobila je još 80 te terasu na građevini od 75 metara četvornih.

Obnovljeni autobusni kolodvor u Varaždinu otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

"Ja se samo nadam da ćemo mi političari u Hrvatskoj odraditi tako da nećemo previše govoriti idemo li lijevo ili desno, nego samo naprijed i da ćemo napraviti situaciju da s ovog kolodvora mladi ljudi neće ići u Irsku i Njemačku, eventualno na studij i vratiti se opet ovdje, na ovaj kolodvor u Varaždin, u Varaždinsku županiju“, rekao je tom prigodom Štromar.

Varaždin: Otvoren novi autobusni kolodvor | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da je kolodvor važan ponajprije učenicima koji čine 40 posto putnika.

"Objekt koji je arhitektonski čist, jednostavan, nepretenciozan, ali potpuno funkcionalan, s prvorazrednim materijalima, napravljen u jednom, za današnja vremena i navike, izuzetno kratkom roku, držeći se svih programa koji su bili zadani, a ovdje je to bilo nužno jer se radi o djeci", rekao je Čačić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da se jedan grad, kultura stanovanja i življenja njegovih stanovnika prepoznaju najprije na mjestu dolaska u taj grad, na kolodvoru.

Varaždin: Otvoren novi autobusni kolodvor | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Nažalost, generacije Varaždinaca i svi oni koji su dolazili u Varaždin, kad bi mjerili po izgledu dosadašnjeg kolodvora, onda bi zaobišli naš grad. Imali smo baš pravi balkanski kolodvor, ali zahvaljujući grupaciji Presečki, gospodinu Presečkom i svima onima koji su sudjelovali imamo kolodvor koji se estetski uklapa u grad, rješava njegove prometne, ali i druge potrebe građana", rekao je Čehok.

Presečki grupa, vlasnik tvrtke Autobusnog prijevoza, u kupnju varaždinskog autobusnog kolodvora prije tri godine uložila je sedam milijuna kuna, a toliko je ove godine uložila i u obnovu.

"Kolodvor je bio u takvom stanju da stvarno više nije bio za upotrebu. Rekonstruirali smo stari kolodvor koji predajemo građanima Varaždina i županije i našim putnicima. Ovo je prvi autobusni kolodvor koji možemo nazvati zelenim, sa zelenom površinom na krovu, ali i punionicom za električna vozila", rekao je vlasnik Presečki grupe Antun Presečki.

Najavio je drugu fazu obnove kolodvora - uređenje južne strane na kojoj su kiosci i gdje će biti postavljena punionica za električne autobuse, što je, kako je rekao, sljedeći korak u razvoj autobusnog prijevoza tvrtke.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message