Obavijesti

News

Komentari 55

'Umirovljenike ste ostavili da skupljaju boce i žive u bijedi'

'Umirovljenike ste ostavili da skupljaju boce i žive u bijedi'
1

SUH ističe kako je Plenković riječju i djelom pokazao kako ima za sve, samo ne za siromašne umirovljenike i starije osobe, te koje su skupine u fokusu njegova interesa

VIDEO

 Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) poručio je u utorak u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću da se probudi i hitno uvede brane protiv siromaštva – minimalnu mirovinu u visini od 50 posto bruto minimalne plaće i model usklađivanja u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa.

SUH ističe kako je Plenković riječju i djelom pokazao kako ima za sve, samo ne za siromašne umirovljenike i starije osobe, te koje su skupine u fokusu njegova interesa, budući su mirovine po posebnim propisima porasle za 10 posto, od 1250 kuna povećanja za saborske zastupnike do 2500 kuna za umirovljenike s najvišim mirovinama.

Vlada previdjela 600.000 umirovljenika s mirovinama ispod linije siromaštva

Iz SUH-a podsjećaju da je Vlada početkom godine kroz poreznu reformu podigla samo mirovine veće od 6300 kuna, dok je 600.000 umirovljenika koji imaju mirovine ispod hrvatske linije siromaštva opet previdjela. "To Vam se i moglo omaknuti, da se isti princip niste nastavili i kasnije", upozoravaju premijera iz SUH-a.

Također je odlučeno da se hitno moraju povećati i proširiti prava svim braniteljima, od kojih je veći dio doista živio od socijalne pomoći, ali se pri tome skratio potreban staž za umirovljenje i usvojene su brojne nove beneficije, i to bez potrebne transparentnosti. "I opet ste zaboravili one koji su izgradili tvornice, škole, ceste…, sve ono što su branitelji imali čast braniti", kaže SUH.

"Radosno ste podržali da se iz hrvatskog radničkog fonda (od povrata dijela mirovina iz zemalja bivše Jugoslavije) isplate dugovanja i povećaju mirovine za 6800 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), jer ste to obećali jednom zastupniku za njegov glas ili naprosto zato što su vam i oni prioritetniji od siromašnih hrvatskih umirovljenika", proziva SUH premijera.

Za novi glas za proračun premijer je u radnički mirovinski fond "udomio“ 3860 štediša iz bankrotiranog privatnog mirovinskog fonda "Royal“, iako je to trebalo pokriti iz troškova posebne namjene, jer je riječ je o radnicima koje je prevario privatni vlasnik, čiju je imovinu Vlada mogli oduzeti. Odluka je teška 45 milijuna kuna godišnje, dodaje SUH.

Ignorirani zahtjevi za  minimalnom mirovinom u visini 50 posto minimalne bruto plaće

Sindikalci pozdravljaju podizanje bruto minimalne mirovine za 5 posto, ali upozoravaju da su pri tome ignorirani zahtjevi umirovljeničkih udruga da se i umirovljenicima uvede minimalna mirovina u visini od 50 posto minimalne bruto plaće.

"Njih ste ostavili da i dalje skupljaju boce i žive u bijedi, naglasivši tek da ćete im podići mirovine za 2 posto", tvrde u SUH-u.

Napominju kako je premijer pri tome pogrešno naveo da je riječ o povišenju mirovina, iako je samo riječ o redovitom usklađivanju prema lošem zakonskom rješenju usvojenom još u vrijeme Kukuriku vlade. "Čak ni model usklađivanja niste prihvatili poboljšati, pa su tako nove mirovine potonule na samo 36 posto prosječne neto plaće. Najniže u regiji, na dnu u Europskoj uniji", upozoravaju iz SUH-a.

"Svjesni ste, kažete, siromaštva starijih, onih koji preživljavaju sakupljanjem boca i prehranjivanjem iz kanti za smeće, no Vi ste ove godine otvorili javnu kuhinju u Mostaru, a ne u Zagrebu", podsjećaju premijera.

Poručuju mu kako im je drago da je Hrvatska uz svoj narod u Hercegovini, ali im nije drago da kao premijer Hrvatske nije uz svoje siromašne umirovljenike i starije osobe koji jedva preživljavaju u Hrvatskoj.

"Ili ih ne vidite i ne čujete, ili ih ne prepoznajete kao svoju glasačku mašineriju, jer bi biste im u protivnom dali makar simboličnu božićnicu uz ove posne blagdane", stoji u otvorenom pismu SUH-a premijeru Plenkoviću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava