Obavijesti

News

Komentari 86

Umjesto sportske dvorane su u Babinoj Gredi dobili - močvaru

Umjesto sportske dvorane su u Babinoj Gredi dobili - močvaru
1

BEZ POMAKA Prije šest godina iskopali su rupu za sportsku dvoranu u Babinoj Gredi. Pa su je zakopali. Pa otkopali. A izmijenilo se pet ministara. Sada u njoj žive žabe, mahovina i šaš

VIDEO

Uskoro se navršava šest godina otkako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo u Babinoj Gredi, tik uz Osnovnu školu “Mijata Stojanovića”, graditi velebnu sportsku dvoranu vrijednu 22 milijuna kuna.

Pokretanje videa...

01:01

U dvorištu škole, koju trenutačno pohađa gotovo 300 učenika, umjesto dvorane i dalje je rupa duboka šest metara koja se prostire na oko 1200 kvadrata. Dokumentacija i priprema terena za nedosanjanu dvoranu stajali su 7,2 milijuna kuna. Radovi su počeli 2014., stali su nakon nekoliko mjeseci, a tvrtka završila u stečaju.

Obilne kiše ispirale su zemlju, a rupa je počela narušavati statiku škole i obližnje obiteljske kuće. Sigurnost nitko nije mogao garantirati pa su prije dvije godine učenici zbrinuti u okolnim školama. Problem statike je u međuvremenu riješen, a to je stajalo oko 500.000 kuna. Ravnateljica škole Đurđica Babić kaže kako je situacija sa sigurnosne strane sad zadovoljavajuća. Projekt gradnje dvorane odobren je i započet tijekom mandata ministra Željka Jovanovića, dok su ga ostali - Vedran Mornar, Predrag Šustar i Pavo Barišić - ignorirali ili tek obišli školu kako bi smirili nezadovoljstvo roditelja učenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
"A je to" u Babinoj Gredi: Otkopaj, pa zakopaj, otkopaj...
"A je to" u Babinoj Gredi: Otkopaj, pa zakopaj, otkopaj...

Prebacuju nadležnost

Aktualna ministrica Blaženka Divjak školu još nije obišla, ali poručila je kako papirologiju oko dvorane treba što prije riješiti, za što ministarstvo stoji na raspolaganju. Kad je protekle godine odlučeno da će se rupa zatrpati, jer se s gradnjom dvorane ne može nastaviti zbog prevelike cijene i proteka vremena, ministarstvo je odlučilo da će se ići u gradnju nove, manje i jeftinije dvorane. Nadležnost za to prebacilo je na Vukovarsko-srijemsku županiju kao osnivača škole. Sad treba izraditi dva nova projekta: zatrpavanja rupe i gradnju nove dvorane. Sve dosad napravljeno i plaćeno pada u vodu. Kad je projekt preuzeo župan Božo Galić, obećao je da će rupa biti zatrpana proteklog proljeća, da će temelji nove dvorane biti sagrađeni do početka školske godine i da se s gradnjom nastavlja na proljeće 2019. godine.

Prosvjeduju: 'Ne damo djeci da idu u školu dok je ovdje rupa!'
Prosvjeduju: 'Ne damo djeci da idu u školu dok je ovdje rupa!'

- Svi ti rokovi su prošli, a ništa nije napravljeno - kaže ravnateljica kojoj je cijela situacija već tragikomična. U međuvremenu se rupa pretvorila u močvarni rit.

Plaćaju kamate

Ima šaš, mahovinu, vodu s lopočima, bambus, topolu, tužnu vrbu, patke i pačiće, žabe i zmije. To je gotovo ekozona, koju djeca mogu obilaziti i educirati se o biologiji. Žablje kreketanje dio je nastave. Ravnateljica je prije godinu i pol tražila od ministarstva i Vodoprivrede da se postave pumpe za ispumpavanje vode koja se nakupi od kiša i užasno smrdi. Zahtjevu je udovoljeno.

Ministarstvo taj posao Vodoprivredi mjesečno plaća 32.000 kuna, a trošak se do sada popeo na više od pola milijuna kuna. U školi ne znaju kad će početi radovi na manjoj dvorani, procijenjenoj na 18 milijuna kuna. Ministarstvo će izdvojiti 12, a po tri milijuna idu na teret županije i općine. Za taj iznos općina se zadužila prije godinu i pol, plaćaju kamate, a radova nema.

- Radimo na projektu. Dugo smo čekali dokumentaciju od ministarstva. Morali smo raditi novu tehničku dokumentaciju za dvoranu i zatrpavanje rupe. Plan je taj posao odraditi ove godine. U interesu nam je da se to što prije završi. Ne možemo govoriti o početku gradnje prije iduće godine, kad budu stvoreni svi uvjeti - rekla je Jadranka Karlić Mustapić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje.

Tjelesni odgoj na YouTubeu

U međuvremenu će učenici nastavu tjelesnog, dok je lijepo vrijeme, imati na otvorenom, a dolaskom hladnijih dana čeka ih učionica ili hol škole.

'Naši učenici na YouTubeu uče kako izgledaju kozlić i ruče'
'Naši učenici na YouTubeu uče kako izgledaju kozlić i ruče'

- Umorna sam od improvizacije. Kad trebamo odraditi nešto zahtjevnije, to gledamo na YouTubeu. Zamislite YouTube tjelesni, no djeca moraju znati prepoznati kozlić ili ruče - kaže nastavnica tjelesnog Marica Babić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina