Obavijesti

News

Komentari 306

Umrla nakon cijepljenja: 'Baka je bila bolesna. Pozlilo joj je, doktor je dojurio i odveli su je'

Umrla nakon cijepljenja: 'Baka je bila bolesna. Pozlilo joj je,  doktor je dojurio i odveli su je'
2

​​​​​​​U Agenciji za lijekove (HALMED) ističu da je žena bila srčani bolesnik i umrla je od srčanog aresta. Zaključeno je da nema uzročno-posljedične veze između cjepiva i smrti

VIDEO

Baka iz Starih Perkovaca je oko 9.30 sati došla u mjesnu ambulantu primiti cjepivo, s još devet sumještana koji su bili naručeni u to vrijeme. Samo nekoliko minuta nakon cijepljenja joj je pozlilo i, unatoč reanimaciji koja je trajala 45 minuta, baka (88) je preminula. Svi ostali cijepljeni osjećaju se dobro, s nekima smo i porazgovarali.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 26.02 01:24

U Agenciji za lijekove (HALMED) ističu da je žena bila srčani bolesnik i umrla je od srčanog aresta. Zaključeno je da nema uzročno-posljedične veze između cjepiva i smrti te se slučaj vodi kao neželjeni događaj nakon cijepljenja. Prema svemu sudeći, neće biti potrebna niti obdukcija, doznajemo neslužbeno, osim ako je obitelj ne zatraži.

Baka je živjela sa sinom, s kojim smo nakon nemilog događaja pokušali razgovarati, ali potresen smrću majke, nije želio niti mogao pričati.

Žena u Starim Perkovcima umrla u ambulanti nakon što je primila cjepivo AstraZenece

- Bio sam i ja u ambulanti u tom trenutku i znam tu ženu. Došao sam se cijepiti kad i ona, jednako tako i moja supruga. Sve sam vidio. Cijepljen sam neposredno prije nje. Njoj je, međutim, odmah pozlilo, dojurio je doktor, skinuo joj maramu s glave, a ona se počela znojiti i povraćati.

Vodi se kao neželjeni događaj 

Odveli su je i zatvorili vrata, ništa dalje nismo vidjeli. Baka je bila bolesna, znam to, i sumnjam da je cijepljenje imalo ikakve veze - rekao nam je mještanin Marko Funarić (84). Baka je, kaže, na cijepljenje došla sa sinom, koji ju je čekao. Razgovarali smo i s liječnicom u ambulanti, koja nam je kazala kako je baku nazvala dan ranije i pitala ju je kako se osjeća te želi li primiti cjepivo, na što je baka odgovorila da je dobro i da će doći jer se boji korone.

Žena u Starim Perkovcima umrla u ambulanti nakon što je primila cjepivo AstraZenece

Ravnatelj brodsko-posavskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Ante Cvitković, potvrdio nam je informaciju o smrti te samo dodao kako je slučaj prijavljen Ministarstvu zdravstva i HALMED-u te da slijedi izvid. Je li u ambulanti nakon nesretnog slučaj cijepljenje nastavljeno, nismo doznali. Sljedeća grupa od deset ljudi bila je naručena za 11 sati.

- E, ne znam, nisam vidio jesu li onda nastavili s cijepljenjem. Supruga i ja se dobro osjećamo, nisam primijetio niti da je itko drugi iz naše grupe imao problema, tako da mislim da ovaj slučaj nema veze s cjepivom - zaključio je gospodin Funarić. Isto su zaključili i odgovorni za prijavu nuspojava na cjepivo.

Starija žena u Slavoniji primila cjepivo protiv korona virusa pa ubrzo preminula u ambulanti
Starija žena u Slavoniji primila cjepivo protiv korona virusa pa ubrzo preminula u ambulanti

- Agencija za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca.

Još se dvije smrti istražuje 

Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva - odgovoreno nam je iz HALMED-a.

HZJZ i HALMED: Starija žena nije preminula zbog cjepiva, klinička slika upućuje na srčani arest
HZJZ i HALMED: Starija žena nije preminula zbog cjepiva, klinička slika upućuje na srčani arest

Napominju da cijepljenje protiv bolesti Covid-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U EU, kažu, svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 ljudi, od kojih je 83 posto u dobi starijoj od 65 godina.

Podsjetimo, HALMED istražuje još dvije prijavljene smrti nakon cijepljenja, ali uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem još ne može ocijeniti jer nema dovoljno dokumentacije za to. I ranije su imali tri prijavljena slučaja, u kojima su odbili bilo kakvu povezanost. Prijavljene su 1074 nuspojave, od kojih 11 posto ozbiljnijih. Primijenjeno je skoro 200.000 doza cjepiva, što znači da su na svakih 10.000 doza prijavljene 53 sumnje na nuspojave, najčešće blage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu