Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umrla od uboda pčele: Obitelj bi mogla dobiti 700.000 kuna

Tragedija se dogodila 27. travnja 2012. godine između devet i 10 sati izjutra kad je nesretna žena hodala poljskim putem iz Koprivničkih Bregi prema Glogovcu

Pcele
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
60 komentara

Ukoliko presuda Općinskog suda iz Koprivnice koju je donio sudac Darko Magdić, postane pravomoćna onda će pčelari Rade Trbojević i njegov sin Željko morati isplatiti 700.000 kuna uvećano za kamate i troškove suda kao naknadu dvojici sinova Barice Matanović iz Štaglinca, koja je preminula od uboda brojnih pčela. Barica je u koprivničkoj bolnici 2. svibnja 2012. godine u 72. godini života. 

Tragedija se dogodila 27. travnja 2012. godine između devet i 10 sati izjutra kad je nesretna žena hodala poljskim putem iz Koprivničkih Bregi prema Glogovcu. Naišla je na prikolicu s 90 košnica i pčele su je iz nepoznatog razloga napale. Očevici su ispričali da je prizor bio stravičan. Žena je nemoćno ležala pokraj košnica, a oko nje je bio gusti, tamni oblak pčela. 

Pretpostavlja se da ju je više tisuća pčela ubolo. Ubrzo su stigli vatrogasci i Hitna pomoć, koje su pozvali poljoprivrednici iz obližnjih polja. Žena je odmah primila potrebnu injekciju te je prevezena u bolnicu, ali je nakon par dana izgubila bitku za život. Tijekom postupka sudski vještaci su potvrdili kako je uzrok smrti pčelinji otrov. Tijekom postupka je utvrđeno da su vlasnici košnice s pčelama postavili preblizu puta kojim je išla nesretna žena, a kojim su prolazile i druge osobe. 

Oni su kamion s košnicama postavili na udaljenosti između sedam i deset metara a ne kako pravilnik nalaže da se mora udaljiti 50 metara od javnog puta. Stoga su sve osobe koje su tuda išle bile u koridoru izleta pčela i na taj način bili izloženi njihovom djelovanju. 

Tijekom suđenja Trbojevići su poricali da su košnice na tom mjestu bile postavljene gotovo tjedan dana prije tragedije te da su se i neki ljudi žalili da su pčele pre blizu putu. Petrinjski pčelar je najavio kako će uložiti žalbu na ovu presudu. Najvjerojatnije žalba će sadržavati i dijelove iz iskaza koji su dali u prvostupanjskom postupku da nije sa sigurnošću dokazano da se radilo o njihovim pčelama, a što su svjedoci tvrdili.

Možda vas zanima i ovo:
Message