News

Komentari 325

Umro beskućnik koji je ukrao 10 kuna iz škrabice za milodar

ZAGREB: Suđenje protiv Nikole B. (79) započelo je 2014. godine. Ispitali su samo svećenika jer Nikolu policija nije uspjela dovesti na sud. Umro je 12. listopada na Črnomercu u Zagrebu

Kriv sam. Došao sam u crkvu od svećenika tražiti novac. Nisam ga pronašao pa sam se poslužio sam, priznao je krađu istražiteljima Nikola B. (79).

Nakon više od tri godine sudski postupak protiv Nikole napokon je obustavljen jer je optuženi - umro. Matični ured Črnomerec ovih je dana izvijestio Općinski kazneni sud u Zagrebu da je Nikola preminuo na njihovu području 12. listopada ove godine. Identificirali su ga u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, gdje su zaključili da njegova smrt nije posljedica nikakvoga kaznenog djela.

Beskućnika su uhvatili kako krade 11. prosinca 2013. godine oko 17.30 sati u crkvi Majke Božje Lurdske. S lijeve strane oltara stajala je kutija za milodare. Nikola je u kutiju spustio metar na izvlačenje sa samoljepljivom trakom, uz pomoć koje je uspio “upecati” jednu novčanicu od deset kuna.
U krađi ga je uhvatio svećenik i pozvao policiju. Vjerojatno tad nije ni slutio da će zbog te jedne novčanice pokrenuti cijeli pravosudni aparat. Naime, iako se prema tadašnjem Kaznenom zakonu postupak u slučajevima krađe nije pokretao ako je šteta manja od 2000 kuna, u ovom slučaju policija je morala postupiti prema službenoj dužnosti i podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja jer je krađu počinio u crkvi ili nekoj drugoj vjerskoj ustanovi. Djelo je okvalificirano kao pokušaj teške krađe te je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u prosincu 2013. godine podiglo optužnicu protiv Nikole. Uzalud je sutkinja Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu zakazivala rasprave, Nikola se nijednom nije pojavio na sudu. Uspjela je ispitati tek oštećenog svećenika, koji je rekao da su zvali policiju jer više nisu znali kako beskućnika spriječiti u krađama, a na njihova upozorenja nije reagirao.

Nije im cilj bio da nesretnik, inače nezaposleni električar, završi iza rešetaka, iako mu je za to kazneno djelo prijetila kazna i do osam godina zatvora. Sutkinja je još 2014. godine zbog neodazivanja na sudske pozive i nepoznate adrese naredila dovođenje optuženika na sud te je zagrebačka policija raspisala lokalnu potragu za njim. Unatoč potrazi, policajci koji su ga u rujnu 2014. godine zatekli na počinjenju još jedne teške krađe nisu ga zadržali nego su ga pustili nakon što im je dao novu adresu. No ni na novoj adresi nije primao sudske pozive, pa mu je sutkinja u listopadu 2015. godine odredila istražni zatvor. Godinu dana kasnije MUP je za Nikolom raspisao i tjeralicu. Sud mu je odredio i branitelja po službenoj dužnosti, koji klijenta nije ni vidio.

Najčitaniji članci