Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Umro bivši predsjednik Sabora Vlatko Pavletić

Hrvatski akademik, teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar Vlatko Pavletić (77) umro je jutros oko 9 sati od raka gušteraće

Drago Havranek
Foto: Drago Havranek

Vlatko Pavletić umro je od raka gušterače u 77. godini života. U životu je obnašao najviše državne funkcije. U dva navrata (1995.-1999. i 2000. do 2003.) bio je predsjednik Sabora, a nakon smrti Franje Tuđmana kratko je bio i vršitelj dužnosti Predsjednika Republike. Od 2004. je u mirovini.
 Rođen je 2. prosinca 1930. godine u Zagrebu. Pučku školu (1937.-1941.) i gimnaziju (1941.- 1949.) polazio je u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao (hrvatski jezik i književnost) 1955. i doktorirao disertacijom 'Stablo Ujevićeve poezije 1975. Vlatko Pavletić je tijekom najvećeg dijela svoga života bio istaknuti kulturni radnik, poznat i van granica Hrvatske. Radio je kao urednik u 'Vjesniku', bio direktor drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, glavni urednik izdanja Matice hrvatske. Uređivao je kulturne rubrike Vjesnika, Vjesnika u srijedu, Telegrama, časopise Izvor, Republika, Literatura i Kritika. Bio je pripadnik čuvene skupine "Krugovaša". Akademik Pavletić bio je i potpredsjednik HAZU.  Ispraćaj pokojnika sa Krematorija  bit će u ponedjeljak u 14.00 sati. U Saboru je otvorena knjiga žalosti. Premijer Sanader želio bi da Pavletić bude pokopan uz državničke počasti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message