News

Komentari 42

Umro CrowJoe, zadnji veliki američki indijanski poglavica

Umro CrowJoe, zadnji veliki američki indijanski poglavica

Joe Medicine Crow sudjelovao je u II. svjetskom ratu kao skaut američke vojske, a predsjednik  Barack Obama dodijelio mu je 2009. godine Medalju slobode

Zadnji veliki indijanski poglavica u SAD-u, Joe Medicine Crow, pripadnik prerijskog plemena Crow (vrane) zvan Visoka ptica, umro je u nedjelju u 102. godini života, objavio je Steve Bullock, guverner savezne države Montana u kojoj je veliki poglavica rođen u indijanskom rezervatu i gdje je živio do smrti.

CrowJoe, kako su ga zvali prijatelji, smatran je zadnjim ratnim poglavicom plemena Absarokee koje pripada Vranama, a titulu je potvrdio kao izviđač američke vojske u Drugom svjetskom ratu.

Njegovi su se neposredni preci borili u Indijanskim ratovima vođenim u 19. stoljeću, a među ostalim sudjelovali su u poznatoj Bitki kod Little Bighorna (1876).

Joe Medicine Crow sudjelovao je u II. svjetskom ratu kao skaut američke vojske, a predsjednik  Barack Obama dodijelio mu je 2009. godine Medalju slobode, najviše američko odlikovanje koje se može dodijeliti civilnoj osobi. Također je bio dobitnik najvišeg  francuskog odlikovanja Legije časti.

Ratnim poglavicom plemena Absarokee može postati samo onaj koji je u stanju boriti se u neprijateljskoj pozadini, neprijatelju ukrasti konja i razoružati ga, a pritom ne ubiti.

Vještini ratovanja, kazao je jednom zgodom JoeCrow za medije, naučio ga je njegov pradjed, a znanje je primjenjivao i u ratu protiv nacista u Europi gdje je u savezničkoj vojsci bio izviđač.

Zbog odlaska u rat prekinuo je studij antropologije, a poslije se istaknuo kao povjesničar i autor mnogih knjiga o povijesti i običajima američkih Indijanaca, posebno plemena kojemu je pripadao.

Ipak, javno najpoznatiji je bio po svojim predavanjima i zapisima o slavnoj Bitki kod Little Bighorna u kojoj su sudjelovali njegovi preci.

Najčitaniji članci