Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Umro dan prije što su izručili Baraća, godinama tražio obitelj

Svih ovih godina za tijelima Mandice i Verice tragao je njihov suprug i otac Marko Nikšić. Preminuo je dan prije nego što je Barać, osuđenik za smrt njegove supruge i kćeri, izručen Hrvatskoj zbog ratnog zločina

Foto: Lika Express
13 komentara

Nizozemska je u srijedu izručila Hrvatskoj Milorada Baraća (53), nizozemskog državljanina i hrvatskog osuđenika za ratni zločin. Od srijede se nalazi u zagrebačkom zatvoru. Izručen je na temelju presude za ratni zločin počinjen na području Široke Kule nedaleko od Gospića 1991. godine. 

Baraća je Županijski sud u Gospiću proglasio krivim jer je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima, ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili. Barać je pritom pucao po civilima, pri čemu je ubijeno osam civila, od toga sedam žena.

Među njima bila je i Verica Nikšić koja je imala tek 13 godina. Ona je njegova najmlađa žrtva. Uz nju, Baraćeve žrtve bile su i Nikica Orešković, Anka Orešković, Ana Orešković, Milan Orešković, Marija Nikšić i Mandica Nikšić, majka 13-godišnje Verice. 

Svih ovih godina za tijelima Mandice i Verice tragao je suprug i otac Marko Nikšić i njegova druga kćer Mandica Rukavina, zajedno sa svojom obitelji.

No, svega dan prije nego što je Nizozemska izručila Hrvatskoj Milorada Baraća, Marko Nikšić je preminuo, javlja Lika Express

- Tata je žudio za pravdom, Verica i ja smo mu bile jedine kćeri i nakon toliko godina vi mi to sada javite, dan prije njegove sahrane. Ne znam što da kažem i ne znam kako da se osjećam. Izgubio je suprugu i kćer i nikada nije pronašao njihova tijela. Ja i moja obitelj bili smo mu sve - rekla je za Jutarnji list Markova kćer Mandica Rukavina. 

Možda vas zanima i ovo:
Message