Obavijesti

News

Komentari 2

Umro dokumentarist i prvi direktor HTV-a Branko Lentić

Umro dokumentarist i prvi direktor HTV-a Branko Lentić
1

Glavni i odgovorni urednik programa Televizije Zagreb bio je od 1969. do 1972. , a za njegova mandata uvedeni su kvizovi i snimljene neke od najgledanijih televizijskih igranih serija...

VIDEO

- Umro je barba Lentić. Nema riječi kojima se može opisati što je sve barba bio i koliko je za televiziju značio. Gledajte njegove filmove. Oni će vam reći sve, izjavila je Maja Sever.

Poznati hrvatski novinar i dokumentarist Branko Lentić preminuo je u Zagrebu u 80. godini, javlja HRT. Lentić je bio je glavni urednik programa Televizije Zagreb prvi direktor Hrvatske televizije.

Rođen 1938. u Milni na Braču, Branko Lentić na Televiziju Zagreb dolazi 1966. godine. Sav radni vijek proveo je na Hrvatskoj televiziji, od početka 1966. do umirovljenja 1993., te nakon njega kao autor dokumentarnih filmova i mentor mlađih novinara. Počeo je kao autor i urednik emisija za mlade. Zahvaljujući dokumentarnoj seriji Objektiv 350, postao je poznat.

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.

Posebno su zapaženi i nagrađivani "Dinamitaši" ,"Jozo i mnogi", "Bič s dva kraja" i "14 gnjevnih." Većina ih je otkupljena i prikazivana na četrdesetak svjetskih televizija.

Branko Lentić bio je iznimno važan i kao mentor mlađih novinara kojima je strpljivo otkrivao tajne zanata. Jedan je od osnivača dugovječne emisija Alpe-Dunav-Jadran, a bio je i predsjednik konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo.

U spomen na pokojnog Branka Lentića na Prvom programu HTV-, HRT je prikazao "Zagreb, bijeli grad", njegov dokumentarni film iz 1969, a njegova je smrt rastužila mnogobrojne kolege.

- Svi mi koji smo imali čast na HRT-u raditi s njim dobro znamo koliko je utjecao na naš život  i  naučio nas televizijskom zanatu i ljudskim vrijednostima. Zbogom, barba naš - poručio je Lentiću novinar Hrvoje Zovko.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"