Obavijesti

News

Umro je književnik Josip Palada

Umro je književnik Josip Palada

Riječ je o autoru uzorne književne i profesionalne biografije i čovjeku iznimne dobrote čija je smrt nenadoknadiv gubitak za Društvo hrvatskih književnika i hrvatsku književnost i kulturu u cjelini

VIDEO

Književnik i ratni zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika Josip Palada umro je u subotu u 87. godini života, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika.

Riječ je o autoru uzorne književne i profesionalne biografije i čovjeku iznimne dobrote čija je smrt nenadoknadiv gubitak za Društvo hrvatskih književnika i hrvatsku književnost i kulturu u cjelini.

Umro je Luc Montagnier (89), nobelovac koji je otkrio HIV
Umro je Luc Montagnier (89), nobelovac koji  je otkrio HIV

Osim u književnosti, na poseban način se istakao u Domovinskom ratu kao zapovjednik Satnije hrvatskih umjetnika osnovane 20. listopada 1991. kao postrojba Zbora narodne garde Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Josip Palada, pjesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 17. prosinca 1935. godine u malom dalmatinskom selu Dograde nedaleko od Trogira. Srednju školu upisuje u Osijeku, završava je 1955., a još kao 'domac' u Osijeku objavljuje svoju prvu pripovijetku 1952., zatim se neprekidno javlja u brojnim časopisima i dnevnim listovima, te na radiju.

Umro bivši saborski zastupnik Ivan Gabelica, osnivač HČSP-a
Umro bivši saborski zastupnik Ivan Gabelica, osnivač HČSP-a

Surađuje u raznim novinama i časopisima objavljujući reportaže, feljtone, eseje, članke, vijesti. Dobio je i Arenino zlatno pero 1973. Surađuje i na Hrvatskom radiju te su mu izvedene brojne radio-drame i radio-komedije, od kojih su neke i nagrađene.

Umro 81-godišnjak na kojeg je u Labinu autom naletio vozač (91)
Umro 81-godišnjak na kojeg je u Labinu  autom naletio vozač (91)

U scenskoj literaturi za djecu pročuo se komedijom Carev paž, za koju je na prvom natječaju Jugoslavenskog festivala djeteta u Šibeniku dobio prvu nagradu. Dobio je desetak nagrada za scenske tekstove, ipak, romanom Miris majke ( 1985. ) trajno ulazi u red velikih autora hrvatske književnosti. Njegov drugi roman Zlonjiva (2016.) nastao na temelju zapisa njegova oca Marka, iznimno je snažno svjedočanstvo hrvatskih sudbina tijekom XX. stoljeća. Njegova zadnje objavljena djela su U olovnom vremenu (Đakovo, 2019.) te knjiga priča Tko je palio moje knjige (Zagreb, 2020.), ratne tematike, objavljena usred pandemije u Maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)