News

Komentari 48

Umro Slavko Lozina, splitski sudac iz slučaja Lora za kojeg je mito bilo 'hrvatski običaj'

Umro Slavko Lozina, splitski sudac iz slučaja Lora za kojeg je mito bilo 'hrvatski običaj'

Kontroverzni i skandalozni sudac ostat će zabilježen zbog brojnih presuda, a posebno je bio u fokusu zbog oslobađajuće presude vojnim policajcima za ratni zločin protiv civila u Lori. Umro je u domu u Kaštelima

U 66. godini je u četvrtak umro Slavko Lozina, dugogodišnji sudac Županijskog suda u Splitu. Krajem prošle godine je umirovljen, a posljednje dane života proveo je u Domu za starije osobe u Kaštelima, piše Dalmatinski portal.

Kontroverzni i skandalozni sudac ostat će zabilježen zbog brojnih presuda, a posebno je bio u fokusu zbog oslobađajuće presude vojnim policajcima za ratni zločin protiv civila u Lori.

Također je u presudi carinicima napisao da davanje nagrade nekome za kvalitetno i ažurno obavljen posao nije kazneno djelo, te je uobičajeno na ovim prostorima da se osobama koji su izvršile određene usluge za naručioca isti nagrade simboličnom svotom novaca li nekim poklonom u znak zahvalnosti i tretira se kao poklon, a ne kao kazneno djelo primanja ili davanja mita.

Lozina je sudio i slučajeve protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić, a bio je i uskočki sudac.

Prozivalo ga se zbog presude od 4 godine i 11 mjeseci Vinku Budiši, bivšem šefu Vojne policije, za ubojstvo Milenka Đekića 1996. godine.

- Ja sam kriv za sve u ovoj državi. Dežurni krivac. Tko će. Lozina će. Valjda sam kriv i što je vrijeme jesensko, a ne ljetno. Svi su govorili, pisali, da sam desničar. A to nema veze s mozgom. Meni su zaista svi ljudi jednaki. Pa ja imam deset godina pretplatu na srpsku TV Pink. Bolja mi je od HTV-a. Vidjeli su me na Thompsonovom koncertu. Pa što, svi su bili. A bio sam i na Lepoj Breni. Gibonni mi je recimo super, ali s njegovom glazbom jednostavno nisam na ti. Tito je bio jedan od najjačih državnika - izjavio je u jednom intervjuu prije desetak godina za Jutarnji list.

Najčitaniji članci