News

Komentari 36

UN: Rusi, prestanite s ratom! Kremlj: Ne dolazi u obzir

UN: Rusi, prestanite s ratom! Kremlj: Ne dolazi u obzir

Kremlj je u četvrtak odbacio odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda UN-a, koji je Rusiji naredio da smjesta obustavi vojne operacije u Ukrajini

Kremlj je u četvrtak odbacio odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda UN-a, koji je Rusiji naredio da smjesta obustavi vojne operacije u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO: Mladen Bartulović ostao u Ukrajini

- Tu odluku ne možemo uzeti u obzir - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naglasivši da obje strane, i Rusija i Ukrajina, moraju pristati na odluku da bi se ona potom provela u djelo.

- U ovom slučaju, nema nikakvog pristanka - dodao je Peskov.

Postupak pred ICJ-om inicirala je Ukrajina 26. veljače, dva dana nakon početka ruskog napada, zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju. Kijev je u srijedu pozdravio odluku suda kao "pobjedu pravde i pobjedu Ukrajine".

ICJ je osnovan 1946. da bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može žaliti, no sud ne može prisiliti da ih se poštuje.

Rusija je bojkotirala ročište održano 7. i 8. ožujka, ali je u pisanom dokumentu odbacila nadležnost suda. U tom dokumentu također tvrdi da invaziju provodi u cilju samoobrane.

Najčitaniji članci