Obavijesti

News

Komentari 5

UN: Ukrajina traži pomoć, Rusi tvrde da je u Donbasu genocid

UN: Ukrajina traži pomoć, Rusi tvrde da je u Donbasu genocid

Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika

Ukrajina je u srijedu zatražila da UN zaustavi "agresivne planove" Rusije, koja, pak, tvrdi da je u Donbasu na djelu genocid. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi sukob "mogao opsežan i žestok".

Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika te se sprema na invaziju.

Moskva ne samo da odbacuje te optužbe već uzvraća da Washington i njegovi saveznici šire histeriju.

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba.

Američki dužnosnik: Putin ima gotovo 100 posto snaga koje treba za invaziju na Ukrajinu
Američki dužnosnik: Putin ima gotovo 100 posto snaga koje treba za invaziju na Ukrajinu

Nakon što je Moskva priznala dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine i naredila raspoređivanje trupa za "očuvanje mira", SAD i saveznici Rusiji su uveli sankcije.

Guterres je kazao da ruske trupe neće tamo biti "mirotvorci" te je pozvao na prekid vatre i povratak dijalogu.

SAD se nada da će se na Općoj skupštini pokazati koliko je Rusije izolirana zbog poteza prema Ukrajini. Opća skupština danas neće ništa odlučiti.

Američka veleposlanica u UN-u kazala da "sada nije vrijeme da se ostane po strani".

"Zajedno pokažimo da je Rusija izolirana i sama u svojim agresivnim akcijama", rekla je Linda Thomas-Greenfield.

Kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun je istaknuo da je stajalište Pekinga o "očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država dosljedno te da bi se se ciljevi i načela Povelje UN-a trebali zajednički podupirati".

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je kazao da njegova zemlja "ne može ostati ravnodušna na genocid i gaženje najvažnijeg od svih ljudskih prava - prava na život".

VIDEO Stručnjak o krizi: 'Putin je išamarao EU, ali i SAD. Rat je trenutno vrlo vjerojatan'
VIDEO Stručnjak o krizi: 'Putin je išamarao EU, ali i SAD. Rat je trenutno vrlo vjerojatan'

"Naša zemlja ne može ostati ravnodušna na sudbinu četiri milijuna ljudi u Donbasu", rekao je Nebenzia na Općoj skupštini.

Nije propustio i uputiti kritike Guterresu zbog izjava o istočnoj Ukrajini koje, kako je rekao, "nisu u skladu s njegovim statusom i mandatom prema Povelji UN-a".

Britanski državni ministar za južnu Aziju i Commonwealth Tariq Ahmad pozvao je zemlje iz te regije da također uvedu sankcije Rusiji.

Njemački državni ministar Tobias Lindner je na Općoj skupštini kazao da "treba zbiti redove i snažno odbaciti takvu vrst djelovanja".

"Ako to ne učinimo, to što je snašlo Ukrajinu može se sutra dogoditi nekoj drugoj članici UN-a", rekao je Lindner.

Reuters podsjeća da je 2014., nakon aneksije Krima, Opća skupština usvojila rezoluciju sa 100 glasova "za" kojom se referendum o statusu Krima proglasio ništavnim.

Rezolucije Opće skupštine imaju političku težinu, ali nisu pravno obvezujuće.