Obavijesti

News

Komentari 237

Epidemiologinja: Nadam se da će proteinsko cjepivo protiv covida-19 uskoro biti odobreno

Epidemiologinja: Nadam se da će proteinsko cjepivo protiv covida-19 uskoro biti odobreno

Epidemiologinja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Tihana Šlezak kaže kako je cjepivo firme Novavax odnosno Novaxovid zapravo proteinsko cjepivo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.54

U Fran Mihaljeviću je 100 pacijenata s koronom: 'Imamo i zaražene rodilje i jedno dijete'

U klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ne osjeća se olakšanje. Iako je u drugim bolnicama blagi pad hospitalizacija, oni imaju 100 covid pozitivnih pacijenata i tek dva slobodna kreveta.

Zamjenik ravnateljice Zoran Barušić kaže kako imaju svih dobnih skupina, od najmlađih do najstarijih.

Više pročitajte OVDJE.

19.49

Uskoro nova cjepiva protiv covida-19

Epidemiologinja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Tihana Šlezak je u četvrtak za HRT govorila o novim cjepivima protiv covida-19. Upitana o novim cjepivima u EU koja će biti dostupna iduće godine, primjerice Valneva i Novavax Šlezak je rekla kako je cjepivo firme Novavax  odnosno Novaxovid je zapravo proteinsko cjepivo.

- To cjepivo koje funkcionira na principu da dobijemo protein koji naš imunosni sustav prepoznaje kao protein šiljka i na njega stvara protutijela. On je u završnim fazama ocjene, dali su zahtjev za ocjenu odobrenja za stavljanje u promet tako da se nadam da će ono uskoro i biti odobreno. Podaci su odlični što se tiču djelotvornosti i sigurnosti u skladu sa zahtjevima.

Valneva je sad svježe počela postupak ocjene. To je jedno inaktivirano cjepivo koje sadrži virus koji je umrtvljen odnosno inaktiviran. To je jedno od klasičnih i starijih metoda proizvodnje. Tek ćemo vidjeti jer su tek nedavno izašli rezultati kliničkih studija koji su uistinu ohrabrujućih.

Novaxovid će biti odobren uskoro, ne mogu reći radi li se o danima ili tjednima. Ovisi o tome koliko će EMA-i trebati za proučavanje zahtjeva i dokumentacije koju su zaprimili. A za Valnevu će trebati neko vrijeme jer je tek krenuo postupak ocjene, ali se nadam što prije, rekla je Šlezak. Komentirajući gotovo godinu dana koliko traje cijepljenje protiv koronavirusa rekla kako je HALMED dosad zaprimio 5700 nuspojava, što inih koje su okarakterizirane kao manje ozbiljne i one koje su okarakterizirane kao ozbiljne. Govoreći o nuspojavama rekla je kako je zabilježeno oko 21,5% onih koje su okarakterizirane kao ozbiljne nuspojave. 

- To su nuspojave tipa teže alergijske reakcije, izrazito velike lokalne reakcije, tromboembolijski incidenti i nesvjestice.

17.31

GSK: testovi upućuju da antigenski lijek djeluje protiv omikrona

Laboratorijska analiza antigenske terapije koju protiv covida-19 razvija američka tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) u suradnji s američkim partnerom Vir pokazala je da je lijek učinkovit protiv nove varijante omikrona, objavio je GSK u četvrtak.

Laboratorijski testovi i studija na hrčcima pokazala je da antigenski koktel sotrovimab djeluje protiv virusa dobivenih bioinženjeringom tako da ti virusi nose mutacije karakteristične za varijantu omikron.

Dvije tvrtke razvijaju takozvane pseudoviruse koji predstavljaju glavne mutacije koronavisua svih vodećih varijanata koje su se do sada pojavile i testiraju njihovu ranjivost na sotrovimab.

"Pomno smo pratili svaku mutaciju koja bi mogla biti važna", rekao je Herbert Virgin, glavni znanstvenik Vira i dodao "S novom varijantom, mutacije koje smo dosad testirali nemaju znatnijeg učinka na sotrovimab".

Važno je istaknuti da to vrijedi i za mutacije u području proteina šiljka na koji se vežu antitijela sotrovimaba.

Sada se testira pseudovirus na sve mutacije omikrona i podaci se očekuju krajem godine, dodaje GSK.

Antitijelo je dizajnirano da se zakvači na šiljak proteina na površini koronavirusa, no omikron ima neobično velik broj mutacija na tom proteinu.

Odvojeno, britanski regulator za lijekove u četvrtak je odobrio sotrovimab, poznat i pod nazivom Xevudy, za ljude s blagim do umjerenim oblikom covida-19 u kojih je velik rizik da razviju teški oblik bolesti.

Liječnici i regulator MHRA preporučili su korištenje lijeka Xevudy čime prije moguće i u roku od pet dana od pojave simptoma.

Sotrovimab se temelji na monoklonalnim antitijelima, koji su laboratorijske verzije prirodnih antitijela koje tijelo proizvodi boreći se protiv infekcije.

Slične lijekove razvili su ili to tek čine farmaceutske tvrtke Eli Lilly, Regeneron i AstraZeneca.

Regeneron je u utorak objavio da su laboratorijski testovi i računalni modeli sugerirali da antigenski lijekovi uključivo Regeneron imaju smanjenu efikasnost na varijantu omikron.

16.08

Brodsko-posavska županija -219 novozaraženih, troje umrlih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u četvrtak je potvrdio 219 novozaraženih koronavirusom, a umrle su  dvije umrle osobe pozitivne na taj virus.

Na području Brodsko-posavske županije na bolničkom liječenju je 77 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih 11 osoba  treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.190 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u četvrtak je potvrdio 32 nova slučaja  zaraze koronavirusom.

U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječi 521 osoba, od kojih je 25 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 177 osoba.

12.49

Njemačka priprema nove mjere protiv necijepljenih

Savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina planiraju pooštrenje mjera za necijepljene kojima bi se drastično ograničili kontakti i pristup trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa, javljaju njemački mediji u četvrtak.

Pristup trgovinama na saveznoj razini bi trebao biti ograničen samo za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije, stoji u odlukama saveznih i pokrajinskih vlasti kako prenose njemačke novinske agencije.

Ta se ograničenja ne odnose na trgovine za dnevne potrebe poput samoposluživanja, drogerija ili ljekarni.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000.

Kod necijepljenih bi trebali biti ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi se članovi jedne obitelji smjeli sastajati s najviše dva člana nekog drugog kućanstva ako se radi o osobama koje nisu cijepljene ili preboljele koronavirus. 

Sa sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, na kojem sudjeluje i aktualna kancelarka Angela Merkel kao i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz, u javnost su procurile i informacije o zakonskoj pripremi za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa koji bi trebao uslijediti u veljači.

Otvorena su još pitanja lokalnih zatvaranja klubova i diskoteka u trenutku kada sedmodnevna incidencija premaši vrijednost od 350.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj provođenja 30 milijuna cijepljenja, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster cijepljenja do Božića.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom.

Komentari 237