Obavijesti

News

Komentari 3

Team Novo Nordisk pobjeđuje u utrkama unatoč dijabetesu

Team Novo Nordisk pobjeđuje u utrkama unatoč dijabetesu

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima preko 400 tisuća oboljelih od dijabetesa. Uz zdravu prehranu i kontrolu, ali i redovitu tjelovježbu, moguće je živjeti punim plućima te ostvariti vrhunske rezultate

VIDEO

Procjenjuje se da 415 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od dijabetesa, a zbog stalnog porasta broja oboljelih, osobito dijabetesa tipa 2, očekuje se će taj broj do 2040. godine narasti na 642 milijuna. Nakon dijagnoze mnogi bolesnici se boje i teško žive s novim pravilima. Međutim, život može biti normalan, a njihova bolest ih nikako ne bi trebala sprječavati u ostvarivanju snova i natjecanjima na najvišoj razini. 

Team Novo Nordisk dokazuje kako je i uz dijabetes sve moguće. Globalna sportska ekipa sastavljena je od biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom koju predvodi prvi profesionalni tim biciklista s dijabetesom na svijetu. Odlučili su nadahnuti, educirati i osnažiti sve oboljele pokazujući im što je sve moguće.

Rekli su da neće doživjeti 25. godinu

Philu Southerlandu, osnivaču biciklističkog tima Novo Nordisk sa sedam mjeseci dijagnosticirali su dijabetes tipa 1. Dok je bio dijete rekli su mu da će oslijepiti zbog dijabetesa te da neće doživjeti 25. godinu. Kako bi se othrvao bolesti, počeo je voziti bicikl s 12 godina te preko amaterskih razina došao do profesionalnih utrka.

Joeom Eldrigeom je prije 11 godina okupio osam biciklista s dijabetesom tipa 1. Prijavili su se na spektakularnu utrku 3000 milja kroz Ameriku. Na istom su natjecanju trijumfirali 2007., 2008. i 2009. a u profesionalne vode ušli su 2008. godine nakon niza uspjeha ostvarenih na amaterskim natjecanjima. Nevjerojatna volja i disciplina pokazuju da je moguće ostvariti sve želje. Biciklisti s dijabetesom žive i voze kao i drugi profesionalni biciklisti. Pravilno uzimaju terapiju i hranu te imaju odlične rezultate. Biciklisti tijekom vožnje u džepu ili na upravljaču bicikla drže uređaje kojima očitavaju razinu glukoze u krvi svakih nekoliko minuta te tako brinu za svoje zdravlje.

Odvozili su 1000 kilometara kroz Hrvatsku

Ove godine Team Novo Nordisk treći put je sudjelovao u utrci Tour of Croatia, međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci. Kroz cijelu Hrvatsku odvozili su više od 1000 kilometara kroz šest etapa. Utrka je već tradicionalno započela u Osijeku, a završena je u nedjelju, 23. travnja, u Zagrebu na Trgu sv. Marka, gdje se održalo i svečano proglašenje pobjednika. Pogledajte kako se Team Novo Nordisk osjećao nakon utrke: 

Zagrebačko dijabetičko društvo priredilo je doček za Team Novo Nordisk, kako bi im iskazali svoju podršku kao što to rade i brojni navijači s dijabetesom diljem svijeta te kako bi predstavili svoju edukativnu kampanju #koji je tvoj tip? i u javnosti podigli svijest o dijabetesu.

Svaka osoba s dijabetesom drugačije reagira na tjelovježbu

Kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 preporučuje se redovita tjelesnu aktivnost. Uz uobičajene učinke na zdravlje, kao što su regulacija i smanjenje tjelesne težine te rizika za kardiovaskularne bolesti, tjelesna aktivnost poboljšava regulaciju glukoze u krvi i osjetljivost na inzulin.

Pritom omogućuje inzulinu koji tijelo proizvede ili inzulinskim lijekovima da bolje djeluju. Tijekom vježbanja razina glukoze u krvi može se sniziti zato što je mišići koriste kao izvor energije pa tijelo može postati osjetljivije na inzulin. Međutim, ponekad razina glukoze u krvi raste zbog djelovanja hormona, poput adrenalina, koji se otpuštaju tijekom tjelesne aktivnosti. 

Dijabetes je kod svakoga drugačiji i svatko drugačije reagira na tjelovježbu. Važno je da oboljeli shvate kako glukoza u njihovoj krvi reagira na tjelovježbu kako bi mogli spriječiti hipoglikemiju ili hiperglikemiju. Uvijek je potrebno prilagoditi unos inzulina ili hrane kako bi se razina glukoze u krvi održale unutar optimalnog raspona.

Put prema najvećoj biciklističkoj utrci

Uz pravilnu prilagodbu i tjelovježbu moguće je doći do velikih sportskih rezultata i ostvarenja snova. Team Novo Nordisk sprema se za svoj glavni cilj, žele se utrkivati 2021. na najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu Tour de France. Hoće li u tome uspjeti možete pratiti i na web stranici www.teamnovonordisk.com.

Njihova motivacija još je veća jer će 2021. biti stota obljetnica od otkrića inzulina. Žele pokazati svima da je to moguće ako je dijabetes dobro reguliran. Prije otkrića inzulina od dijabetesa tipa 1 se vrlo brzo umiralo, no danas oboljeli voze zahtjevne utrke i žive punim plućima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje