News

Komentari 0

Unatoč padu broja zaraženih Europa je i dalje izložena riziku

Unatoč padu broja zaraženih Europa je i dalje izložena riziku

WHO upozorio je na "lažan osjećaj sigurnosti" zbog cijepljenja koje napreduje slabije nego se predviđalo. Kažu da je trenutačno tanka granica između nade u cjepivo i lažnog osjećaja sigurnosti

"Golema većina europskih zemalja i dalje je osjetljiva", rekao je direktor europske podružnice WHO-a Hans Kluge na tiskovnoj konferenciji.

"Ako sad ne zaustavimo širenje zaraze, očekivana korist od cijepljenja možda neće biti očita", istaknuo je UN-ov čelnik. Po njegovoj ocjeni, "trenutačno je tanka granica između nade u cjepivo i lažnog osjećaja sigurnosti".

Od 53 zemlje europske podružnice, među kojima su i neke zemlje srednje Azije, prijavljeni broj zaraženih na tjedan još premašuje milijun, ali taj ukupni broj pada četvrti tjedan zaredom a broj umrlih pada u zadnja dva tjedna, navodi UN-ova organizacija.

Simbolično, broj doza iskorištenih u tom dijelu svijeta - 41 milijun - premašio je broj slučajeva zaraze prijavljenih od početka pandemije - 36 milijuna.

Podatci ove organizacije pokazuju ipak da je cijepljeno tek 1,5 posto stanovništva u 29 europskih zemalja.

U Europskoj uniji 2,9 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a u četvrtak. Najmanje je 5,83 milijuna ljudi primilo drugu dozu, što je 1,3 posto stanovništva.

Važna je i ravnopravna dostupnost cjepiva, bez obzira na to koliko su zemlje bogate, opetovano je istaknuo WHO.

"Nejednaka dostupnost cjepiva može se okrenuti protiv nas. Što virus bude dulje prisutan, to je veća opasnost od opasnih mutacija", upozorio je Kluge.

U čitavoj regiji 38 zemalja je prijavilo slučajeve povezane s novim, takozvanim britanskim sojem, a 19 slučajeve prouzročene južnoafričkim sojem, pokazuju najnoviji podatci.

Najčitaniji članci