Obavijesti

News

Komentari 8

Kancelarka branila produljenje mjera, ali priznala ranije greške

Kancelarka branila produljenje mjera, ali  priznala  ranije greške
4

Angela Merkel branila je dosadašnje mjere u borbi protiv koronavirusa i otvorila perspektivu za polagani povratak normalnom funkcioniranju društva, priznavši i neke greške i kašnjenje s reakcijama nakon prvog vala

VIDEO

"Mislim da promjenljivi kurs, malo otvaranja, malo zatvaranja ne donosi više nego nekoliko dodatnih dana strpljenja", rekla je Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Bundestaga i obrazlažući aktualnu politiku borbe protiv koronavirusa.

Ona je branila jučerašnju odluku o nastavku mjera zatvaranja do 7. ožujka unatoč konstantnom padu broja novozaraženih, obrazlažući to opasnošću koja dolazi od mutirajućih sojeva virusa.

Bundestag

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Moramo očekivati da će se mutirajući sojevi virusa širiti vrlo brzo. Mutanti su vrlo realna opasnost", rekla je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je priznala greške u borbi protiv širenja virusa nakon prvog pandemijskog vala kojeg je Njemačka, kako je rekla Merkel, "dobro podnijela".

"Nakon toga nismo djelovali dovoljno dobro i dovoljno brzo i ignorirali smo upozorenja stručnjaka", rekla je kancelarka.

Bundestag

Jučer je na sastanku čelništva savezne i pokrajinskih vlada odlučeno o produljenju mjera zatvaranja do 7. ožujka. Jedina iznimka su frizerski saloni koji smiju započeti s radom 1. ožujka.

Pala odluka: Nijemci produljili stroge mjere sve do 7. ožujka
Pala odluka: Nijemci produljili stroge mjere sve do 7. ožujka

I dalje vrijedi pravilo maksimalnog ograničavanja privatnih kontakata odnosno da osoba iz jednog domaćinstva smije kontaktirati samo s jednom osobom iz drugog.

Merkel je Bundestagu također branila odluku po kojoj otvaranje maloprodaje, ugostiteljskih, sportskih i kulturnih objekata može uslijediti tek kod stabilne sedmodnevne incidencije ispod 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Incidencija je u Njemačkoj u konstantnom padu te u četvrtak iznosi 62.

Bundestag

Oporba je žestoko kritizirala nove mjere kao "bezidejne".

"I godinu dana nakon izbijanja pandemije vlada ne predlaže ništa drugo nego 'Ostanimo kod kuće!'. To je bezidejno i svakako postoji neka alternativa ovom konceptu", rekao je predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke Christian Lindner.

Angela Merkel: 'Budim se noću i razmišljam o svojim odlukama'
Angela Merkel: 'Budim se noću i razmišljam o svojim odlukama'

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) njemačkoj vladi predbacuje kršenje Ustava.

"Ono što vlada prakticira je protuustavno. Vlada provodi pogrešnu politiku prisile i zabrana", rekla je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a Alice Weidel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina