Obavijesti

News

Komentari 4

Unatoč upozorenjima pojedinci i dalje pale vatru na otvorenom

Unatoč upozorenjima pojedinci i dalje pale vatru na otvorenom
1

Od početka godine samo u Ličko-senjskoj županiji u 297 požara izgorjelo je 2500 hektara, a trenutno su aktivni požari na području Brinja, Udbine, Gospića, Otočca i Lovinca

VIDEO

Unatoč nizu upozorenja i zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru u većini županija, neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju s opasnom praksom spaljivanja biljnog otpada, priopćila je u četvrtak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila, navodi HVZ.

Od početka godine u ovoj županiji u 297 požara izgorjelo je 2500 hektara, a trenutno su aktivni požari na području Brinja, Udbine, Gospića, Otočca i Lovinca. U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata.

Planet je sporiji: Zbog sablasne tišine lakše se 'čuju' i potresi
Planet je sporiji: Zbog sablasne tišine lakše se 'čuju' i potresi

U požaru u mjestu Danilo Biranj kod Šibenika u srijedu je izgorjelo šest hektara trave, niskog raslinja i niske hrastove šume, a u gašenju su sudjelovala 24 vatrogasca s osam vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov kanader.

Požar između Srimske Lokve i Kosmače, koji je zahvatio 6,5 hektara trave, niskog raslinja i niske hrastove šume, ugasilo je 18 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te jedan kanader i jedan Airtractor.

Drniški vatrogasci su ugasili požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan kanader i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.

Sinjski i vrlički vatrogasci ugasili su u srijedu, uz pomoć jednog kanadera, požar raslinja na planini Svilaji kod Otišića. Opožareno je oko 100 hektara niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požara se nadgleda.

U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio u ponedjeljak zbog neopreznog spaljivanja, još uvijek su angažirani korčulanski vatrogasci.

WHO: Nije još vrijeme za blaže restrikcije i izlaske iz izolacije
WHO: Nije još vrijeme za blaže restrikcije i izlaske iz izolacije

U Karlovačkoj županiji u srijedu je kod mjesta Vajin Vrh - Mudrići opožareno 36 hektara trave i niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovalo 25 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije.

Aktivan je požar koji je izbio u nedjelju na teško pristupačnom terenu na području Duboki Dol u blizini Gračaca.

HVZ je pozvao građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada, a podsjetio je da se izazivanje požara iz nehaja prekršajno kažnjava novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna.

- Pridržavajte se osnovnih smjernica protupožarne preventive kako bi smanjili mogućnost nastanka požara. Također,manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja korona virus - poručuje HVZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.