News

Komentari 0

UNICEF: Djeci migrantima u meksičkom kampu prijete neuhranjenost i bolesti

UNICEF: Djeci migrantima u meksičkom kampu prijete neuhranjenost i bolesti

U kampu podignutom pokraj nogometnog stadiona u gradu Tapachuli na jugu Meksika tisuće migranata, među kojima je mnogo djece, čekaju odgovor na zahtjev za azilom ili humanitarnom vizom

Tisućama djece migranata koji se nalaze u improviziranom kampu u južnom Meksiku prijete neuhranjenost, bolesti i odvajanje od obitelji, upozorio je UNICEF.

U kampu podignutom pokraj nogometnog stadiona u gradu Tapachuli na jugu Meksika tisuće migranata, među kojima je mnogo djece, čekaju odgovor na zahtjev za azilom ili humanitarnom vizom.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a u Meksiku Pressia Arifin-Cabo u video-poruci je upozorila da je situacija kritična.

- Mnogi su zabrinuti zbog širenja covida. Osim toga, puno je smeća, a migranti nemaju ni pristup vodi za piće i higijenu te im nedostaje hrane - rekla je.

UNICEF je posebno zabrinut zbog mogućnosti razdvajanja obitelji, a mnoge su obitelji na putu izgubile dokumente, dodala je.

Meksičke su vlasti pokušale raspustiti kamp koji se nalazi u blizini granice s Guatemalom, te su počeli premještati migrante iz Tapachule u druge dijelove zemlje, obećavajući da će regulirati njihov status.

Prema službenim podacima, oko 40 posto od 84.600 izbjeglica koji dolaze u Meksiko su maloljetnici.

Mnogi migranti nadaju se da će uspjeti zatražiti azili u Sjedinjenim Državama koje su prošloga tjedna ponovno pokrenule Protokole o zaštiti migranata, po kojima tražitelji azila moraju u Meksiku čekati saslušanje američkih imigracijskih vlasti.

Najčitaniji članci