Unuci su utjeha: Svog Mladena vidim u njegovim sinovima... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 24

Unuci su utjeha: Svog Mladena vidim u njegovim sinovima...

Unuci su utjeha: Svog  Mladena vidim u njegovim sinovima...
1

SPECIJAL: NESTALI Hrvatskog vojnika Mladena Brlekovića su 1. lipnja 1995. zarobili četnici. Roditelji ni danas ne znaju što je bilo s njim. Unuci Mateo i Mario i danas pitaju baku kakav je tata bio

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Moj život vam je dolina boli i suza. Mateo (21) tatu nikad nije vidio, a Mario (22) imao je godinu dana kad je Mladen nestao. I danas kad me zovu iz Njemačke, gdje žive, pitaju ima li novosti o tome što se dogodilo s njihovim tatom, očiju punih suza pripovijeda Ankica Brleković (66) iz Bresta Pokupskog kraj Petrinje. 

Sve epizode serijala "Nestali"

Njezina sina Mladena, pripadnika 12. domobranske pukovnije, zarobili su 1. lipnja 1995. godine četnici preobučeni u maskirne vojne odore kakve su tad nosili pripadnici HV-a. Usred bijela dana, u blizini njegove kuće u kojoj su ga iščekivali roditelji Ankica i Ivan (74), jednogodišnji Mario i trudna supruga Jasenka. Mladen je tad imao 21 godinu.

- Znali smo da nešto nije dobro kad se nije vratio kući. Sa starijim sinom išla sam ga tražiti. Prešli smo dio puta i zadnji trag na koji smo naišli bio je na obali Kupe. Vratili smo se kući, obavijestili vojsku i policiju. Jasenka je to, kao i mi, jako teško podnijela. UNHCR nas je mjesecima uvjeravao da će biti razmijenjen. I pripadnici UNCRO-a su vidjeli akciju zarobljavanja ispred njihove promatračnice na obali Kupe, odakle su ga četnici gumenim čamcem prevezli preko rijeke. Nisu reagirali.

I tadašnji čelnici lokalne vlasti obećavali su nam da će ga razmijeniti u roku od nekoliko dana jer, tvrdili su, to više nije 1991., nego 1995. - priča Ankica. Mjesecima kasnije do nje i supruga dolazile su razne informacije od ljudi kroz čija su mjesta četnici vodili njihova sina. Hodali su po Petrinji s njim vezanim i hvalili se da su uhvatili ustašu. Tukli su ga i maltretirali, a mještani Petrinje pitali su ih: ”Što radite od tog čovjeka?”. Odveli su ga u tadašnju vojarnu Vasilj Gaćeša, pa u selo Vlahovići, gdje ga je saslušao general Slobodan Tarbuk i predao vojnoj policiji u Banskom Grabovcu. Drugi dan Oluje je Danica Mraović u selu Miočinovići vidjela da ga voze u vojnom vozilu u pravcu Bosne. Imali smo i svjedoka da je viđen u Prijedoru te informaciju da je odveden u logor u Banjoj Luci. Međutim, Međunarodni crveni križ odgovorio je da ga nema – pripovijeda Ivan Brleković, Mladenov otac. Roditelji su ga, kažu, tražili po svim zatvorima, no ni danas ne znaju što se dogodilo njihovu sinu.

Specijal: Nestali

Prije koji mjesec šokirali su se pročitavši u novinama da su u Zagrebu srpske vojne policajace Mirka Koreliju, Miroslava Peškira i Ranka Šimuliju, koji su Mladena tijekom Oluje vodili prema Bosni, u odsutnosti osudili na 5,5 godina zbog ubojstva Mladena.

- Mi nikad nismo ništa službeno dobili - niti da je živ niti da je mrtav. Nitko nas nije službeno obavijestio da je Mladen ubijen, što se iz ove osude može iščitati - govore očajni roditelji.

- Njegovu sliku nemam na zidu zato što ne bih mogla gledati njegove očice, a biti bolno svjesna toga da ga nema kraj mene. Kad za njega idem zapaliti lampaš, on se meni ugasi od moje silne želje da je živ. Dali bismo sve na svijetu da znamo pravu istinu gdje je naš sin. Suprug i ja smo se od svega razboljeli, a osim rada, puno me diže i vrijeme provedeno s mojim unucima. U Mladenovim sinovima vidim svojeg nestalog sina – pripovijeda Ankica. Srbima su htjeli ponuditi i novce da otkupe sina. No nadležni u tim slučajevima savjetovali su ih da se ne petljaju i uvjeravali da će biti razmijenjen.     

Prisjetite se tragedije obitelji Baketa, koja je u ratu izgubila dva sina, brata, supruga, oca...

Gledajte serijal ‘Nestali’ nedjeljom na 24sata.hr

Svake nedjelju na portalu 24sata.hr te na YouTube kanalu 24sata od 11.15 sati pogledajte novu priču iz serijala “Nestali”. U serijalu govore roditelji, djeca i supružnici branitelja nestalih tijekom Domovinskog rata. Otkrivaju manjkavosti u istragama, ali i emotivno govore o boli s kojom se nose dugih 25 godina.        

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24

VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...