Obavijesti

News

Komentari 1

Unuk heroja Marka Živkovića i ove godine posjetio vojarnu koja nosi ime njegovog djeda

Unuk heroja Marka Živkovića i ove godine posjetio vojarnu koja nosi ime njegovog djeda
4

Marko (2) na Pleso je došao s majkom Marinom Cvitković-Živković. Puno mu priča o djedu koji je s kolegama poginuo 02. prosinca 1991. godine u blizini mjesta Otok. Marko je zaljubljenik u helikoptere i avione

VIDEO

Sin Marko ima dvije i pol godine i često mu baka i ja pričamo o njegovom djedu Marku Živkoviću po kojem je dobio ime. Vodimo ga i na sve obljetnice, a u vojarni na Plesu koja nosi ime njegovog djeda bio je i lani. Obožava avione i helikoptere, uvijek ih primjećuje i prati na nebu, ispričala nam je Marina Cvitković - Živković držeći sina u naručju.

Njezin otac Marko, prvi pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginuo je u rano jutro 2. prosinca 1991. kod mjesta Otok, nakon što su propali svi pokušaji neprijatelja da se djelovanje postrojbe zaustavi. Nakon osam bezuspješnih pokušaja, na nesreću, iz devetog im je pokušaja pošlo za rukom prekinuti zadaću Antonova -2 i živote Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive. Posmrtno je Marko Živković dobio čin pukovnika HV, a vojarna na Plesu od 2012. godine nosi njegovo ime. Marina se nada da se djela njezinog oca neće zaboraviti. 

Kako nam je ispričala u razgovoru prije par godina, oca je izgubila sa nepunih pet godina. Budući da je bila malena djevojčica, živih sjećanja iz tog razdoblja očeve pogibije nema. Ima samo snimke na kojima vidi sebe kako čvrsto drži mamu za ruku i ne zna što se zapravo oko nje događa.

- Možda i bolje da ne pamtim to vrijeme kada je poginuo. O mojim sjećanjima najbolje govore fotografije i svaka fotografija priča mi neku drugu priču - more, skijanje ribolov, razna natjecanja u kojima su sudjelovali padobranci, zmajevi, avioni... Svaka ta fotografija djelić je jednog života. Na tim fotografijama na očevu licu nije bilo ni mrvu strogoće. Samo blag pogled i osmijeh mladog čovjeka koji je uživao u životu sa svojom obitelji - rekla nam je tada Marina. Oca je opisala kao čovjeka od malo riječi, ali puno djela. 

.-  Nije prezao ni od ničega da se ostvari hrvatski san i uvijek u meni ostaje nada da će to biti prepoznato te da će njegova slika i djelo zauvijek živjeti u hrvatskoj povijesti - rekla nam je Marina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...