Obavijesti

News

Komentari 13

Upute za sanaciju dimnjaka i nove bojlere: 20.000 kn po kući

Upute za sanaciju dimnjaka i nove bojlere: 20.000 kn po kući
1

Iznos do 20 tisuća kuna namijenjen je za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade

VIDEO

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je uputstva za vlasnike zgrada i upravitelje, odnosno predstavnike suvlasnika, a vezano za sanaciju dimnjaka i ugradnju novih bojlera za što će svako zagrebačko kućanstvo pogođeno potresom dobiti do 20.000 kuna. 

Spomenuti iznos do 20 tisuća kuna namijenjen je za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja odnosno pridržavanja opasnih dijelova zgrade koje  mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO: Brojni zagrebački dimnjaci oštećeni su u potresu

Pokretanje videa...

00:57

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8.000 kuna. Troškovi će se nadoknaditi i svima onima koji su spomenute radove ili već obavili ili ih sad obavljaju, a uvjet je predočenje računa i da svi radovi budu po pravilima struke.

Upute su proizašle nakon prošlotjednih sastanaka koje je ministar Predrag Štromar organizirao s upraviteljima, predstavnicima Grada Zagreba, Gradske plinare Zagreb, inženjerima građevinarstva, strojarstva te predstavnicima dimnjačara.

Na prošloj sjednici Vlada je, naime, donijela odluku o rebalansu kojom se 141 milijun kuna usmjerava na sufinanciranje hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. To je preduvjet da se osiguraju sredstva za hitne sanacije rebalansom proračuna, a s ciljem da se podigne razina sigurnosti na područjima pogođenim potresom, omogući topla voda i grijanje građanima koji će se nakon tih popravaka moći vrati svojim domovima.

- Vlada RH pomoći će svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi su pretrpjeli značajno veća oštećenja. Čeka nas cjelokupna obnova kako Zagreba tako i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Inzistiramo od samog početka na transparentom trošenju sredstava te su ovom odlukom predviđena i sredstva za izradu aplikacije koja će omogućiti svim institucijama, ali i građanima uvid u troškove u realnom vremenu -  istaknuo je Štromar.

Hodogram je razrađen za popravak ili zamjenu dimnjaka, s obzirom da je velika većina upita i nedoumica upravo u ovom dijelu obnove. Upravitelji zgrada i (su)vlasnici trebaju angažirati stručne ljude (projektante, izvođače, nadzorne inženjere), čime će se osigurati optimalna inženjerska rješenja i uspješna realizacija ove prve faze obnove.

Novčana pomoć dodjeljivat će se na temelju originalnih računa, sukladno Odluci o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti