News

Komentari 21

Ured europskog javnog tužitelja istražuje gradonačelnika N. Gradiške zbog sumnje na mito

Ured europskog javnog tužitelja istražuje gradonačelnika N. Gradiške zbog sumnje na mito

Sabor je odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Vinka Grgića, koji je, osim što je gradonačelnik, i saborski zastupnik. Sumnja se da je poduzetniku za mito sredio posao i oštetio grad i Europski kohezijski fond

Ured europskog javnog tužitelja je na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta otvorio istragu protiv četiri državljanina RH zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja.

POGLEDAJTE VIDEO

Postoji osnovana sumnja, kažu, da je Vinko Grgić kao gradonačelnik Nove Gradiške od  drugookrivljenog, stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva, zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele  projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4,2 milijuna kuna trgovačkom društvu drugookrivljenika.

Riječ je o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog 5,4 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna kuna europskih sredstava.

Također, se sumnja da su ostala dva osumnjičenika prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda na način da su osigurali prednost trgovačkom društvu drugookrivljenika.

Projekt je na koncu dodijeljen njegovom trgovačkom društvu, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624 a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228 kuna.

Obzirom da je Grgić, pored toga što je gradonačelnik Nove Gradiške, ujedno i zastupnik u Hrvatskom Saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski Sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv njega.

Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom Saboru, u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti, navode u Uredu. 

Podsjećamo, Grgiću je već skinut imunitet u rujnu prošle godine na zahtjev DORH-a vezano uz malverzacije u aferi Janaf oko solarnih postrojenja, dok je sada riječ o reciklažnom dvorištu.Grgić je nekadašnji SDP-ov zastupnik, a sada nezavisni, koji je na nedavnim lokalnim izborima ponovno izabran za gradonačelnika Nove Gradiške.

Najčitaniji članci