Obavijesti

News

Komentari 76

Ured europskog tužitelja digao optužnicu protiv Žalac, šefa državne agencije i još dvojice

Ured europskog tužitelja digao optužnicu protiv Žalac,  šefa državne agencije i još dvojice

Inkriminira im se da su oštetili proračun Europske unije za najmanje milijun eura te državni proračun RH za najmanje 300.000 eura.

VIDEO

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i dvije pravne osobe: bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije gabrijele Žalac ; Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU); i dva vlasnika pravnih osoba, te protiv nijhovih pravnih osoba.

Svo četvero optuženo je za trgovanje utjecajem, te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Kako se navodi u optužnici žalac je rijekom 2017. i 2018. godine pokrenula postupak javne nabave za nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pri tome je, u dogovoru sa Petricem, poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja drugookrivljeniku i njegovim tvrtkama.

Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava, te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude.

Tadašnja ministrica je ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, te je autoritetom svojeg položaja naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da osigura da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti traženje bivše ministrice.

Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica i drugookrivljenik te trećeokrivljenik, nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodijele ugovora tvrtkama povezanim s njima dvojicom.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Cijena nabave informacijskog sustava je odlukom bivše ministrice nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura (12,9 milijuna kuna) iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike € 360.000  ( 2,7 milijuna kuna).

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeookrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300.000 eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su i to drugookrivljenik u iznosu od 2,1 milijun kuna/ 278.717,90 EUR, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000 HRK / 272.081,76 EUR, petokrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 3.508.628 HRK / 465.674,96 EUR i šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2.650.000 HRK / 351.715,44 EUR.

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 76

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta
NEVJEROJATNO

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta

BEOGRAD Jučer je izglasana rezolucija o Srebrenici. Brojni građani diljem Srbije izašli na ulice i negodovali. Kralj patetike Aca Vučić mjesecima je podgrijavao atmosferu koja je nakon izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici došla do razine patološkog ludila i masovne histerije.
Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...
VREMENSKA PROGNOZA

Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...

Za vikend promjenljivo i nestabilno. Još u subotu česta sunčana razdolja, osobito u Dalmaciji, a u nedjelju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, javlja DHMZ...