Obavijesti

News

Komentari 5

Ured predsjednika: Ne vidimo načina kako dalje komunicirati s Vladom oko kadrovskih rješenja

Ured predsjednika: Ne vidimo načina kako dalje komunicirati s Vladom oko kadrovskih rješenja

Na Pantovčaku kažu kako će predsjednik Zoran Milanović inzistirati da se rješenje oko umirovljenja Elvisa Burčula poništi te da ga se vrati u aktivnu službu. Sve dalje ovisi o Vladi.

VIDEO

Ovo je najopasnija stvar koja se do sada događala u vojsci, kažu izvori iz Ureda predsjednika države osvrćući se na potez ministra obrane Maria Banožića, koji je prijevremeno umirovio zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigade Elvisa Burčula, a za kojeg je načelnik Glavnog stožera tražio da mu se produlji služba do 31. prosinca odnosno još dva i pol mjeseca. 

- Ministar po svojim kriterijima, koje očito samo on ima u glavi, koji je možda politički bez ikakvog obrazloženja može umiroviti bilo koga. To je nešto što se ne može dopustiti - upozoravaju sugovornici s Pantovčaka. 

'Brigadiru Elvisu Burčulu isteklo je imenovanje 15. listopada'
'Brigadiru Elvisu Burčulu isteklo je imenovanje 15. listopada'

Napominju kako se u povijesti nije dogodilo da se na ovako formalnu stvar kaže ne. 

- Ministar ne želi reći razloge, jer ih nema osim očito osobnih razloga odnosno jer mu se netko ne sviđa. Za nas je ovdje ministar sporedan, jer on ovo ne može raditi bez odobrenja Vlade. I Vlada je bila upozorena od predstavnika Ureda predsjednika na posljedice ovog ministrovog nauma. Vlada stoji iza svega ovoga, ako hoćete i premijer, a zašto to radi mi to ne znamo - navode iz Ureda predsjednika. 

S Pantovčaka navode kako se ovdje ne radi o Elvisu Burčulu nego o principu. 

Milanović poručio Plenkoviću zbog umirovljenja Burčula: 'Obuzdaj skrbniče svog jarana!'
Milanović poručio Plenkoviću zbog umirovljenja Burčula: 'Obuzdaj skrbniče svog jarana!'

- To je takav problem da uopće ne vidimo načina kako dalje komunicirati oko bilo kakvih kadrova s Vladom koja ovako politizira i zloupotrebljava položaj, ne mislim u kazneno pravnom smislu - navodi sugovornik napominjući kako ne tvrde da je ministar izašao izvan zakona. 

Naime, Počasna zaštitna bojna, kojoj je Burčula bio na čelu, čija je funkcija zaštita  predsjednika države. 

'Vlada grubo nasrće na sustav Oružanih snaga, pokušava voditi kadrovsku politiku'
'Vlada grubo nasrće na sustav Oružanih snaga, pokušava voditi kadrovsku politiku'

- Nezamislivo je da ministar sebi uzima za pravo kadrovirati tko će osiguravati predsjednika države. Nikad se to nije dogodilo - kažu izvori s Pantovčaka.  

Navode kako su sve poduzeli i razgovarali s nadležnima, pa i predsjednik države s ministrom obrane, ali nije urodilo plodom. 

- Jedino rješenje koje Vlada može napraviti, što se očekuje i na čemu će predsjednik inzistirati jest da se kako su ga umirovili da ponište rješenje i čovjeka vrate u aktivnu službu. Dok se to ne dogodi mi ne vidimo načina kako dalje komunicirati oko bilo kakvih kadrovskih rješenja jer kod svakog postoji opasnost da se radi o dnevnoj politici te tome sviđa li se netko nekome ili ne. Ne govorim samo o vojsci - kazao je sugovornik iz Ureda predsjednika.

Na pitanje odnosi li se to i na nadolazeća imenovanja veleposlanika, s Pantovčaka kažu:

- I to moguće. Vlada je na potezu - izjavio je sugovornik.

Pitaju se kako mogu dalje komunicirati kad se čovjeka bez mrlje u dugogodišnjoj vojnoj karijeri umirovljuje iz osobnih razloga, samo zato što se nekome ne sviđa.

Ponašanje prema brigadiru Burčulu ocjenjuju kao čisto šikaniranje. Potpunom neistinom ocijenili su tvrdnju iz MORH-a kako je ministar Banožić bio spreman produžiti mandat zapovjedniku na godinu dana. Iz Ureda predsjednika kažu kako su  učinili apsolutno sve kako do sadašnje situacije ne dođe, da je predsjednik Milanović razgovarao s ministrom Banožićem, a o svemu su, kažu, obaviješteni i Ured predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade.

Prema izvorima iz Ureda predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera OS je 11. listopada pisao ministru obrane Banožiću i predložio Burčula na dužnost zapovjednika Počasne zaštitne bojne do 31. prosinca 2021. Također, načelnik Glavnog stožera je 14. listopada obavijestio predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića da na njegov prijedlog za produženje imenovanja Burčula ministar obrane do tada nije dao svoju suglasnost, što je i uzrokovalo problem. 

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić tvrdi da mu je praktično posljednji dan istjecanja mandata brigadira došao zahtjev da se on produži do kraja godine.

- To je neprihvatljivo, budući se sukladno zakonima - rekao je Banožić.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.