Obavijesti

News

Komentari 858

Glogoški najavio: Pripremamo šatore za odlazak iz Savske 66

Glogoški najavio: Pripremamo šatore za odlazak iz Savske 66
4

Kada imamo političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa ni oko državnih i nacionalnih interesa, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama, rekao je

VIDEO

Polako krećemo u pripremu za odlazak. S obzirom na ovaj politički cirkus koji trenutno gledamo u Hrvatskoj, razmišljamo da napustimo prosvjed, izjavio je za nacional.hr jedan od vođa prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški. 

Razmontiravanje šatora ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 trebalo bi početi u narednih nekoliko dana. 

Glogoški je dodao da u situaciji ''kada imamo hrvatske političare koji se  ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama''. 

Ispred ministarstva su 410 dana

Podsjetimo, branitelji od 20. listopada 2014. godine pred resornim ministarstvom zahtijevaju svoja prava, s današnjim danom ukupno 410 dana. Već dan nakon početka prosvjeda, na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60), majka četvero djece i pripadnica Gromova. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić, koji je preživio. U ožujku se pred šatorom pokušao zapaliti još jedan nezadovoljnik, ali nije uspio, a branitelji su se od njega distancirali.

Na samom početku neprijavljenog prosvjeda nije se znalo tko su organizatori jer se nije činila uvjerljivom teza o Đuri Glogoškom kao pokretaču prosvjedničke mašinerije. Uskoro je uz bok Glogoškom u prvi plan izbio Josip Klemm, “kralj zaštitara” koji je lani priveden zbog sumnje na pranje 3,5 milijuna kuna. 

Robert Anić/PIXSELL

Lutanje od motiva do motiva kod prosvjednika je s vremenom postalo sve očitije. Najprije su se bunili protiv izjave Matićeva pomoćnika Bojana Glavaševića o tome kako je među pobunjenim Srbima znatno manje oboljelih od PTSP-a, a potom su istakli pitanje dostojanstva branitelja. No na kraju se sve završilo njihovim inzistiranjem da se sva braniteljska prava unesu u Ustav.

O inicijatorima prosvjeda nekoliko teorija

To je kolebanje dovelo do urotničkih teorija o tome tko zapravo stoji iza prosvjeda. Prema jednoj teoriji, organizirali su ga pristaše Milana Bandića koji je u spektakularnoj policijskoj akciji uhićen dan prije no što je šator “niknuo” pred Ministarstvom, a čiji je pristaša Klemm. Prema drugoj, iza svega stoji HDZ, koji je Đuri Glogoškom i nudio mjesto na izbornoj listi. No branitelji su to više puta demantirali, ponavljajući da nisu ničije marionete.

S vremenom se otkrilo da Glogoški prima 25.000 kuna na mjesec, i spava u kući za najteže invalide u Zaprešiću. 

Početkom svibnja, stožer iz Savske 66 premijeru je postavio ultimatum: ili dijalog ili odstup, jer će se u protivnom uputiti na Markov trg. To su i učinili 28. svibnja, a pri pokušaju deložacije, od policije su se skrili u Markovu crkvu u kojoj su proveli noć.

Borna Filić/PIXSELL

Istodobno su u znak potpore kolegama branitelji ispred šatora u Savskoj 66 dva puta blokirali promet trima plinskim bocama koje su stavili na kolnik. Svi su se u šator vratili nakon obećanja da će sljedećeg tjedna razgovarati s premijerom. Dijalog se pokrenuo, ali je vrlo brzo okončan jer Glogoški nije pristao da Matić bude pregovarač.

Kolinda ih posjetila i prije i poslije izborne pobjede

I politika se na različite načine pokušavala odrediti prema ovom prosvjedu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila ih je kao predsjednička kandidatkinja, ali i nakon izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i jednog od prosvjednika imenovala savjetnikom. 

Marko Lukunić/PIXSELL

Posljednji put u medijima se o prosvjednicima iz Savske pisalo kada im je ministar branitelja nakratko isključio struju. Branitelji su tada tvrdili da je to učinio kako bi im se osvetio zbog medijskog napisa o svom braniteljskom statusu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 858
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije