Obavijesti

News

Komentari 41

Urod je manji: Lješnjaci i orasi su 30 posto skuplji nego lani

Urod je manji: Lješnjaci i orasi su 30 posto skuplji nego lani
1

MRAZ KRIV ZA VISOKE CIJENE Lani su lješnjaci na slavonskobrodskoj tržnici stajali 70, a sad su 100 kuna. I orasi su tamo skuplji. Kilogram je 80, a bio je 60 kuna

VIDEO

I ove godine, kao i lani, mraz je uništio dosta oraha. U Zagorju je opet sve stradalo. No za razliku od lani, orahe je mraz poštedio u ostalim dijelovima kontinentalne Hrvatske, rekao je Đuro Zrnić.

U Siščanima nedaleko od Čazme uzgaja orahe i lješnjake.

- Lani je mraz uništio sve orahe. Izgledalo je kao da je bio požar. Lješnjaci su otporniji i ne smeta im toliko mraz ako nije jaki. No lijesku tek rijetki uzgajaju kao glavnu kulturu. I kod mene su orasi glavni, a lijeska je posađena između te uokolo. Cijene su ove godine slične kao i lani. Orasi u maloprodaji stoje između 65 i 90 kuna, ovisno o kvaliteti. Lješnjaci u ljusci su 25-30 kuna, dodao je Đuro Zrnić.

Napomenuo je da lješnjake nije teško uzgajati, nego je problem nabrati ih pa su zato skupi.

- Veliki problem su nam i divlje svinje. Ne poberete li na vrijeme, preko noći sve pojedu i ‘preoru’ - požalio se Đuro Zrnić.

U petak smo obišli tržnice u nekoliko gradova. Usporedili smo ovogodišnje cijene s onima koje smo prikupili lani krajem listopada. U Zagrebu na tržnici Trešnjevka su orasi lani stajali između 70 i 100 kuna, a ove godine su po 70, 80 i 90 kuna. Prodavači su rekli da su s Virovitičkog područja, iz Grubišnog polja, a bilo ih je i iz Slavonije. Lješnjaka je u petak bilo tek na dva, tri mjesta. Oni sa samoborskog područja bili su 90 kuna, a s Drniškog 100 kuna. Lani je lješnjaka bilo više, a cijene su im bile između 80 i 100 kuna.

Na tržnici u Splitu prodavači su u petak rekli da su orasi iz okolice Križevaca te su stajali 80 i 90 kuna. Lani su bili sto kuna. Lješnjaci su sad bili sto kuna, a lani skuplji, 130 kuna. Bilo je i badema, a stajali su između 100 i 120 kuna. Lani su na splitskom pazaru za kilogram uvoznih badema tražili 90 kuna, a za domaće iz Nerežišća na Braču 150 kuna.

Na slavonskobrodskoj tržnici ove godine skuplji su i orasi i lješnjaci. Orasi su 80, a lani su bili 60 kuna. Kilogram lješnjaka lani se mogao kupiti za 70 kuna, a ove godina za njih treba izdvojiti tridesetak posto više jer je kilogram sto kuna.

Na pulskoj tržnici cijene oraha i lješnjaka jednake su kao i lani.

Prodavači na karlovačkoj tržnici u petak su za kilogram lješnjaka i oraha tražili sto kuna. Rekli su da su orasi skuplji nego lani. Moglo ih se naći po 90 kuna.

Na tržnici u Bjelovaru kilogram oraha je lani stajao između 90 i 100 kuna, a po 100 kuna bili su i lješnjaci. Prije dvije godine kilogram oraha tamo se mogao kupiti po 40 kuna, a ove godine je između 50 i 70 kuna.

- Mraz je napravio štetu na orasima, no nema ni proizvodnje. Nasadi lijeske, oraha i ostalog podižu se bez savjetovanja sa stručnjacima, pa nema uroda. Lijesku sade tamo gdje joj nije mjesto, umjesto pšenice ili na močvarnom tlu, pa nema rezultata. Iz uvoza su lješnjaci, orasi... Po nasadima voćnjaka trebali bismo biti europska velesila, no da je tako ne bismo uvozili voće, nego ga izvozili - upozorava Frane Ivković, voćar i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice.

U trgovačkom centru lješnjaci su iz Italije i stoje 120 kuna.   

Badema se kod nas malo ubere     

U Dalmaciji lješnjaci ne uspijevaju, nego tamo sade bademe i orahe. Bademi, ili kako ih nazivaju bajami i mendule, dobro uspijevaju, no često su zaboravljeni pa proteklih godina nije bila rijetkost vidjeti neobrana stabla. Na tržnicama se može naći domaće bademe, a ima više sorti te gorkih i slatkih. I bademe uvozimo, a najčešće su iz Kalifornije, koja je najveći svjetski proizvođač.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.