Obavijesti

News

Komentari 3

Ursula von der Leyen želi ubrzati cijepljenje: "Pandemija je maraton, a ne sprint"

Ursula von der Leyen želi ubrzati cijepljenje: "Pandemija je maraton, a ne sprint"

Čelnica Europske Komisije pozvala je Europsku Uniju da se učini sve što je moguće da ovo "ne postane pandemija necijepljenih."

VIDEO

Prioritet je ubrzati cijepljenje u svijetu i ne dopustiti da ovo postane pandemija necijepljenih, rekla je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije.

Po uzoru na Sjedinjene Države, jednom godišnje, na plenarnoj sjednici u rujnu, predsjednik ili predsjednica Komisije od 2010. drže govor o stanju Unije u kojemu se osvrću na rezultate u protekloj godini i najavljuju prioritete za sljedeću.

"Prvi i najhitniji prioritet je ubrzati cijepljenje u svijetu. U siromašnim zemljama primijenjeno je manje od jedan posto doza, razmjer nepravde i razina hitnosti su očiti", rekla je čelnica Komisije eurozastupnicima.

Pandemija koronavirusa "maraton je, a ne sprint", a iduća godina bit će još jedan "test karaktera" za EU i svijet. 

"Već smo se obvezali podijeliti 250 milijuna cjepiva, a Komisija će donirati još 200 milijuna doza do sredine iduće godine", najavila je von der Leyen.

Više od 70 posto odraslog stanovništva u EU potpuno je cijepljeno, osigurano je 1,8 milijardi booster doza za Europljane, a finalni prioritet je ojačati pripravnost na nove pandemije, dodala je von der Leyen. 

Budućnost EU-a: zelena i digitalna tranzicija

Von der Leyen je rekla da u razgovorima o budućnosti treba tražiti inspiraciju u mladima koji "daju značenje empatiji i solidarnosti, pozivaju na odgovornost planetu..."

Instrument EU sljedeće generacije, Zeleni plan, ulaganje u digitalne vještine, to je sve za mlade, istaknula je šefica EK. 

"Uz EU sljedeće generacije ulagat ćemo u kratkotrajni oporavak, ali i dugotrajno blagostanje", rekla je von der Leyen.

Budućnost EU-a ovisi o tehnološkoj snazi, "posebice pristupu čipovima ključnim za sve, od pametnih telefona, električnih skutera do tvornica", rekla je predsjednica EK. 

Komisija je u srpnju predstavila ambiciozan paket 'Fit for 55' čiji je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova u EU za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990-ih. Europa želi biti primjer drugima, a COP26 bit će "trenutak istine za globalnu zajednicu", smatra von der Leyen

Sigurnost i obrana

Talibani su neočekivanom brzinom osvojili Afganistan, a NATO sada treba izvući lekcije iz svoje 20 godina duge vojne misije.

"Stojimo uz afganistanski narod, žene i djecu, tužitelje, novinare i branitelje ljudskih prava", rekla je von der Leyen i rekla da će EU pomoći Afganistancima sa 100 milijuna eura pomoći. 

Von der Leyen smatra da se EU i NATO trebaju osvrnuti na to kako je vojna misija u Afganistanu završila tako naglo.

Upozorila je da "jednostavno nema sigurnosnog i obrambenog pitanja gdje je odgovor - manje suradnje", ali je istovremeno poručila da "blok treba biti u stanju vojno intervenirati bez pomoći SAD-a", za što ne vidi dovoljno političke volje.

Rekla je da EU i NATO rade na zajedničkoj deklaraciji koja će se predstaviti do kraja godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.