Obavijesti

News

Komentari 10

USKOK donio rješenje: Proširuje se istraga protiv suca Vekića i Nataše, predlažu istražni zatvor

USKOK donio rješenje: Proširuje se istraga protiv suca Vekića i Nataše, predlažu istražni zatvor

Policija se u četvrtak oglasila o uhićenju osječkog suca Zvonka Vekića i njegove suradnice zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela pranja novca

VIDEO

USKOK se danas oglasio u slučaju uhićenja osječkog suca Zvonka Vekića i Nataše Sekulić, sučeve prijateljice. Navode kako su, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, donijeli rješenje o proširenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1958., 1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pranja novca. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

O svemu se oglasila i policija. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti: 

Sumnja se da su novcem stečenim počinjenjem kaznenog djela protiv službene dužnosti kupili dva automobila i dvije nekretnine te da su dio novca oročili.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim pravosudnim dužnosnikom i 46-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sumnja se da su sklapanjem pravnih poslova kojima se stječe imovina i ulaganjima novčanih sredstava raspolagali nezakonito stečenim novcem, a 46-godišnjakinja ujedno i posjedovala imovinsku korist koju je 63-godišnjak ostvario kaznenim djelom, sve u iznosu od ukupno preko milijun kuna.

Vekić i Sekulić porekli krivnju na ispitivanju u Uskoku, čeka se odluka hoće li tražiti pritvor
Vekić i Sekulić porekli krivnju na ispitivanju u Uskoku, čeka se odluka hoće li tražiti pritvor

Naime, sumnja se da su 46- godišnjakinja i 63-godišnjak zajedno i prema prethodnom dogovoru od travnja 2017. do početka srpnja 2021. godine u Osijeku, a nakon što je 63-godišnjak primio mito od 62-godišnjaka i tako pribavio najmanje 370.000,00 eura, raspolagali dijelom tih sredstava radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca, a na način da su:

– u srpnju 2017. godine temeljem ugovora o kupoprodaji vozila na ime 46-godišnjakinje kupili automobil od trgovačkog društva za 107.300,00 kn, koji je plaćen u srpnju 2017., pri čemu je iznos od 24.800,00 kn financiran sredstvima pribavljenim kaznenim djelom kojeg je počinio 63-godišnjak;

– u lipnju 2017. godine 63-godišnjak je temeljem ugovora o kupoprodaji vozila kupio automobil od trgovačkog društva za iznos od 286.592,71 kn za koji je, radi podmirenja dijela kupoprodajne cijene, u kolovozu 2018. godine uplatio iznos od 72.892,71 kn pribavljen počinjenjem kaznenog djela;

– od kraja kolovoza do početka studenoga 2017. godine osumnjičeni 63-godišnjak je na račun oročenja u eurima, otvoren u banci, položio ukupno 26.500,00 eura koji su pribavljeni počinjenjem kaznenog djela. Ista novčana sredstva su u prosincu 2017. korištena na ime plaćanja dijela ukupne kupoprodajne cijene od 170.000,00 eura za nekretninu površine 78, 40 m2;

– u kolovozu 2018. godine su, temeljem predugovora o kupoprodaji stana na ime osumnjičene 46-godišnjakinje kupili stan u Osijeku veličine 50,46 m2 za iznos od 375.090,36 kuna. Navedeni iznos je 46-godišnjakinja u gotovini uplatila te je dio cijene u iznosu od 220.293,45 kn financiran sredstvima pribavljenim kaznenim djelom kojeg je počinio 63-godišnjak, dok je ugovor o kupoprodaji sklopljen u rujnu 2019. godine

– u veljači 2020. godine 46-godišnjakinja je ugovorila korištenje sefa u banci te je u njemu do srpnja 2021. godine držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna, a koji su pribavljeni koruptivnim postupanjem 63-godišnjaka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)