Obavijesti

News

Komentari 137

Uskok ušao u HEP zbog velike afere prodaje plina, Nacional objavio tri dopisa šefa HEP-a

Uskok ušao u HEP zbog velike afere prodaje plina, Nacional objavio tri dopisa šefa HEP-a
4

Radi se o aferi u kojoj je HEP po vladinoj uredbi kupovao sav prirodni plin koji proizvodi Ina po cijeni od 47,6 eura. Preuzimao je taj energent i kad je napunio skladišta, pa su viškovi na kraju prodavani i za samo jedan cent

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.15

Frane Barbarić je pisao u siječnju, veljači i ožujku premijeru Plenkoviću i ministru Davoru Filipoviću da će imati višak plina iako oni tvrde da ništa nisu znali. Ministarstvo odgovara: Barbarić je obećao riješiti sve viškove...

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

11.12

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 3. srpnja odgovorilo na novinarski upit Jutarnjeg Lista kako do tog dana ništa od HEP-a nije stiglo vezano uz viškove plina. Dopisi koje je danas objavio Nacional ih demantiraju.

"S današnjim danom HEP nije dostavio dopis kojim bi informirao Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja o problemima s nemogućnostima skladištenja plina koji se preuzima od INA-e. Jednako tako, ukoliko je došlo do smanjenja potražnje i/ili odlaska kupaca koji su imali zaštitu prošle godine kod drugih opskrbljivača, takvom informacijom ne raspolaže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Uredbom nije zabranjeno da se plin skladišti za potrebe zaštićenih kupaca i izvan Republike Hrvatske i u tom smislu također nije bilo upita", odgovorili su službeno na upit Jutarnjeg Lista je li ih HEP obavijestio o spornim viškovima plina.

11.10

Uskok je upao u HEP tražeći svu dokumentaciju o plinskoj aferi koja je buknula prošli tjedan, nakon što se saznalo da su HEP-ovi viškovi plina koji se kupovao po 47 eura, na aukcijama prodavani i za jedan cent.

Tjednik Nacional objavio je danas ekskluzivne dokumente koji dokazuju da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić puno prije ovog lipnja, kada su prodavani viškovi, u čak četiri navrata upozoravao ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića da se hitno nešto poduzme jer će doći do ogromne financijske štete za HEP. Dopisi su na znanje osobno slani i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, što znači da je iz ove dokumentacije sada sasvim jasno da su i premijer i ministar gospodarstva trebali znati što se događa i da očito nisu govorili istinu kada su prošli tjedan tvrdili da su o ovom problemu doznali tek 30. lipnja.

11.00

FOTO:

24sata
24sata
24sata
8.00

Kako 24sata ekskluzivno doznaju, istražitelji su po nalogu Uskoka došli jutros u Hrvatsku elektroprivredu(HEP). Službenih informacija nema, ali neslužbeno doznajemo da su došli po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Podsjetimo, radi se o aferi u kojoj je HEP po Vladinoj uredbi kupovao sav plin koji proizvodi Ina po cijeni od 47,6 eura. Preuzimao je plin po toj cijeni i kada je već napunio skladišta i nije imao gdje s plinom. Viškovi su ostajali u transportnom sustavu i prodavani su po cijenama od 1 eurocent do 34 eura. 

Nacional je danas objavio da je uprava HEP-a u četiri dopisa od siječnja upozoravala na potencijalne viškove, ali Ministarstvo gospodarstva nije promijenilo uredbu po kojoj HEP mora kupovati sav plin po fiksnoj cijeni. Vlada je to promijenila tek prošli tjedan, nakon izbijanja afere. 

Komentari 137