Obavijesti

News

Komentari 84

Nacional objavio upozorenja šefa HEP-a o viškovima plina. Ministar: Ključno je prešućeno

Nacional objavio upozorenja šefa HEP-a o viškovima plina. Ministar: Ključno je prešućeno

Frane Barbarić je pisao u siječnju, veljači i ožujku premijeru Plenkoviću i ministru Davoru Filipoviću da će imati višak plina iako oni tvrde da ništa nisu znali. Ministarstvo odgovara: Barbarić je obećao riješiti sve viškove...

VIDEO

Tjednik Nacional danas je objavio tri dopisa koje je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić (HDZ) poslao ministru gospodarstva i stranačkom kolegi Davoru Filipoviću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću. Prema sadržaju tih dopisa, Barbarić je u siječnju, veljači i ožujku upozoravao da će nastati viškovi plina jer HEP mora preuzimati sav prirodni plin koji proizvede Ina po fiksnoj cijeni od 47,6 eura za megavatsat. 

No, uredbu koja propisuje otkup plina nisu promijenili.

U lipnju su nastali ogromni viškovi koje je HEP ostavljao u transportnom sustavu i onda se prodavao na aukcijama po cijeni od jedan eurocent do 34 eura po megavatsatu. HEP je tako u nekim danima gubio od 200.000 do čak 600.000 eura zbog razlike u cijeni. Tek kada je afera buknula, prošli tjedan je promijenjena sporna uredba. 

Ministar Filipović je inače, u početku tvrdio da uopće nije bio obaviješten od HEP-a o viškovima koji će nastati i gubicima, te da je za to saznao tek 29. lipnja i to od operatora tržišta energije HROTE.  Premijer Andrej Plenković je rekao da nije ništa znao, te da će sve ispitati. No, dopisi koje je objavio Nacional sugeriraju drugačije. Prema našim informacijama, oni su autentični. 

I u siječnju i veljači HEP je, prema dopisima, upozorio na viškove koji će nastati. U onom dopisu s kraja ožujka je opisao i što će se dogoditi, da će plin koji je višak ostati u transportnom sustavu Plinacra i da će se prodati ispod cijene.

Uskok ušao u HEP zbog velike afere prodaje plina, Nacional objavio tri dopisa šefa HEP-a
Uskok ušao u HEP zbog velike afere prodaje plina, Nacional objavio tri dopisa šefa HEP-a

- Količina plina preuzeta od Ine znatno je veća od količine plina koja je isporučena krajnjim kupcima. S financijske strane to zahtijeva angažiranje značajnih sredstava što se odražava na priljeve i odljeve - stoji u dopisu te se dodaje da to predstavlja udar na poslovanje HEP-a. Barbarić je napisao i da će 9. veljače na ime isporučenog plina dospjeti obaveze od 30 milijuna eura bez PDV-a.

Barbarić je, kako piše Nacional, slao i požurnice. 13. veljače HEP je poslao novi dopis s tablicom s preciznim količinama plina koje su prema Uredbi i Odluci vlade isporučene HEP-u od strane Ine te o količinama koje su, po istoj Uredbi i Odluci, od strane HEP-a isporučene kupcima od 1. listopada 2022. pa do 31. siječnja 2023. Ponovno je zatražio sredstva za financiranje nabave plina po Uredbi i Odluci "kako se ne bi narušilo poslovanje HEP-a".

Filipović je, piše Nacional, na problem upozoren i na sastanku kriznog tima vlade kojim je predsjedao. Sastanak je održan 29. ožujka i HEP je na njemu upozorio na stvaranje viškova plina. Na sastanku su bili predstavnici HERA-e, HROTE-a, HEP-a, Ine, Plinacra i veliki trgovci plina iz PPD-a i druge tvrtke iz GPZ-a.

Ministarstvo: Postoji još jedan dopis

Poslali smo zato Filipovićevu ministarstvu i dva pitanja. Ako su ovi dopisi točni, zašto je MINGOR prošli tjedan priopćio da je upoznat s viškovima plina tek krajem lipnja? Zašto MINGOR nije reagirao i promijenio Uredbu, nego je to učinjeno tek prošli tjedan?

U pisanom odgovoru iz Ministarstva ne osvrću se na sadržaj dopisa koje je objavio Nacional, ali citiraju pak sadržaj dopisa koje je Barbarić poslao 5. travnja i u kojem kaže da će HEP sam riješiti viškove. Po njemu ispada da je nakon obavijesti o viškovima, HEP rekao da će sam pobrinuti za njih. 

-Predsjednik Uprave HEP-a g. Barbarić je dopisom od 5. travnja 2023. obavijestio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da će „po zapunjenu slobodnih skladišnih kapaciteta HEP d.d. viškove plina nastale provedbom Uredbe koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina – stoji u odgovoru Filipovićeva ministarstva. 

Nadalje navode:

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije naložilo drugačije postupanje, a HEP d.d. nije informirao Ministarstvo da će viškove prodavati po netržišnim cijenama suprotno obavijesti koju su dostavili Ministarstvu, a nisu obavijestili Ministarstvo ni o zapunjenu skladišnih kapaciteta. Prvu informaciju o takvoj prodaji Ministarstvo je dobilo 29. lipnja 2023. dopisom od HROTE-a u kojem je bilo vidljivo da se HEP-ov plin prodaje po netržišnim cijenama. Vlada RH je nakon toga odmah promijenila Uredbu i time je HEP d.d. prestao preuzimati plin od INE d.d. - odgovaraju iz Ministarstva.

Kako smo jutros eksluzivno objavili, istražitelji Uskoka su došli u HEP po svu dokumentaciju vezanu za slučaj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...