'U tijeku su određene aktivnosti koje će, po mom uvjerenju, rezultirati pozitivnim ishodom' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

'U tijeku su određene aktivnosti koje će, po mom uvjerenju, rezultirati pozitivnim ishodom'

'U tijeku su određene aktivnosti koje će, po mom uvjerenju, rezultirati pozitivnim ishodom'

Vlada održava 262. sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

VIDEO

Najprije da nešto kažem o slučaju štetne konzumacije pića. Jutros smo održali sastanak s nadležnim institucijama, izvijestili su nas o slučajevima i aktivnostima koje poduzimaju, bolnički sustav reagirao je pravovremeno, provedeni su potrebni nalazi. Poslao bih umirujuću poruku - do sada, od svih slučajeva, a bilo ih je 34-35, samo je jedan s težim posljedicama, ovaj u Rijeci i pacijentu se pruža adekvatna skrb. Sve ovo drugo za sada, osim još jednog slučaja hospitalizacije u Zagrebu, su pušteni kućama. Analiziraju se sve okolnosti, naglašavam okolnosti, i uzorci u Rijeci, koji se čini jedinim ozbiljnim, sve drugo nema indikacija da bi se radilo o konzumaciji pića i stoga bih zamolio sve da se malo smiri situacija i da se ne širi panika, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, koja ni ovog puta, usput rečeno, nije počela na vrijeme.

PRATITE UŽIVO:

Samo jedan jedini slučaj je relevantan i poseban i drugačiji od svih drugih, ponovio je. 

- Država je maksimalno angažirana, stalno smo u kontaktu s grčkim kolegama, u tijeku su određene aktivnosti s grčke strane koje će rezultati, po mom dubokom uvjerenju, pozitivnim ishodom za hrvatske državljane. Hrvatska uvijek brine o našim državljanima u bilo kakvoj situaciji. Da li će netko u političkom prostoru komentirati za koga se više ili manje zalažemo, to je uvijek prigoda za politizaciju i omiljeni sport u Hrvatskoj, čak možda i više nego nogomet, no naša je skrb identična u svim tim situacijama i vodimo računa o svim hrvatskim državljanima - rekao je govoreći o pritvorenim BBB-ovcima u Grčkoj.

Podsjetio je kako je u javnoj raspravi Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se od 1. siječnja povećavaju neoporezivi primici za radnike.

'Imate predsjednika Vlade koji je jedan od najutjecajnijih i najiskusnijih članova EU vijeća'
'Imate predsjednika Vlade koji je jedan od najutjecajnijih i najiskusnijih članova EU vijeća'

- Nastavljamo naše aktivnosti rasterećenja, koja omogućuju veća primanja građanima. Ono što je do sada bilo maksimalno oko 2500 eura, s ovim promjenama raste mogućnost da poslodavac svojim zaposlenicima tijekom godine isplate čak 3020 eura maksimalnih neoporezivih primitaka. To je itekako važan i velik iskorak - kazao je premijer.

Proračun za 2024.: 'Socijalno je osjetljiv, ali i ambiciozan'

Najvažnija točka dnevnog reda današnje sjednice je donošenje proračuna za  iduću godinu.

- Ovo je naš osmi proračun koji predlažemo Saboru, prepoznaje potrebe i gospodarstva i građana i sadrži one bitne političke ciljeve i prioritete koje želimo ostvariti. Ovaj proračun je socijalno osjetljiv i održava temeljno načelo društvene solidarnosti, nastavlja biti uporište za provedbu paketa pomoći, ali nastavlja biti uporište i za povećanje plaća. Predstavlja uporište za isplate umirovljenicima, za druga socijalna davanja, položaj najranjivijih skupina u društvu, uključuje inkluzivni dodatak, doplatak za djecu, sve ono što ćemo donijeti kroz odluke i usvajanja Zakona u Saboru, isto tako i daljnja porezna rasterećenja za rast plaća - istaknuo je dodavši kako je proračun, također, i održiv. 

- Uvažava činjenicu da je Hrvatska sada već skoro godinu dana članica europodručja, da odgovorno upravlja javnim financijama, da stvara poticajno poslovno okruženje te  podiže ulagačku privlačnost. Također, proračun je i ambiciozan jer je unatoč globalnim neizvjesnostima usmjeren na realizaciju programskih prioriteta i kada je riječ o kvalitetnijim uslugama, infrastrukturi, ulaganjima, u praćenju EU fondova, korištenju NPOO-a... Uzeli smo u obzir i okolnosti u kojima se nalazimo, a to je daljnje suzbijanje inflacije i njeno usporavanje, sa svim tim krizama smo se uvijek uspješno nosili pa i onda kada je trebalo donositi rebalans proračuna - istaknuo je premijer. 

Rizničar HDZ-a ilegalno koristio struju za kuću, ali kaže: Nisam je krao, čak sam plaćao i račune
Rizničar HDZ-a ilegalno koristio struju za kuću, ali kaže: Nisam je krao, čak sam plaćao i račune

Naglasio je još kako proračun osigurava sredstva za nastavak obnove od potresa, za reforme iz programa Vlade, reformu obrazovanja, zdravstva, provedbu demografskih mjera, jačanje obrambenih sposobnosti te daljnja ulaganja u područje zelene i digitalne tranzicije i energetske sigurnosti. 

- Nove makroekonomske projekcije realnog rasta BDP-a iznose za 2024. 2,8 posto, za 2025. 2,7 posto te za 2026. 2,5 posto. Strateški prioriteti vladine fiskalne politike su i dalje isti - trajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, nastavak proračunskog manjka ispod referentne razine od 3 posto - dodao je.

Zakon o nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH

Vlada će usvojiti i Zakon o nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH. 

- Ovim prijedlogom omogućit će se strateško, učinkovito i tržišno usmjereno raspolaganje nefinancijskom imovinom, idemo za daljnjom funkcionalnom decentralizacijom. Od prosinca 2016. smo imali konstantnu politiku i fiskalne i funkcionalne decentralizacije, donošenje ovog Zakona jedan je od zaglavnih kamena kada je riječ o toj politici prema jedinicama regionalne samouprave, gradove, sjedišta županija i velikih gradova s preko 35.000 stanovnika, trgovačkim društvima, javnim ustanovama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Mislimo da će se ovim Zakonom brže i učinkovitije rješavati imovinsko-pravni odnosi kad je riječ o državnim nekretninama, a u svrhu ulaganja u razvojne projekte na lokalnoj razini - poručio je premijer.

Paket zakona o kapitaliziranom mirovinskom sustavu

Izdvojio je Plenković i paket zakona o kapitaliziranom mirovinskom sustavu. 

- Četiri zakona kojima omogućujemo jednokratne isplate u visini 20 posto ukupnog kapitaliziranih sredstava u drugom stupu, predlaže se izjednačavanje dodatka na mirovinu iz prvog stupa u visini od 27 posto umjesto dosadašnjih 20,25 posto, a mjera je to koja će obuhvatiti i sadašnje, ali i buduće umirovljenike, a pridonijet će i povećanju broja korisnika mirovine koji odabiru kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa. Idemo i na administrativno rasterećenje kroz ukidanje i smanjenje naknada obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava, a izmjene su usmjerene i na poticanje veće aktivnosti obveznih mirovinskih fondova i ulaganje u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje financijske pismenosti i fleksibilizacije izbora budućim korisnicima kroz omogućavanje promjene kategorije obveznog mirovinskog fonda bilo kada tijekom godine - pojasnio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.