Obavijesti

News

Komentari 160

'Ništa ne ukazuje da je Matejev nestanak povezan s nasiljem, opet ćemo ispitati prijatelje'

'Ništa ne ukazuje da je Matejev nestanak povezan s nasiljem, opet ćemo ispitati prijatelje'

Gerovac je najavio poduzimanje još istražnih radnji s Matejevim prijateljima, ali to će biti uglavnom razgovori koji će pomoći u rasvjetljavanju detalja, a istaknuo je kako bi tih razgovora moglo biti puno

VIDEO

Ravnateljstvo MUP-a obajvilo je nove informacije o nestanku Mateja Periša u Beogradu. Hrvatski policajci proteklih su dana boravili u Beogradu i našli su se kolegama srpskog MUP-a. Detalje je objavio pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

POGLEDAJTE VIDEO Presica policije

- Koordinacija policije traje od same prijave nestanka Mateja Periša. Zadnja dva dana smo bili u Beogradu gdje smo razmijenili sva saznanja. Srspka policija je poduzela sve radnje koje se inače poduzimaju, uključene su sve snage - rekao je Gerovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mi smo u dva dana ostvarili intenzivne kontakte i i dalje ćemo, radit ćemo na području RH, bit ćemo u kontaktu s obitelji i nadamo se da će doći do raspleta događaja i da će biti pronađen živ, nastavio je Gerovac.

Ima li policija sliku što se dogodilo?

- Srpska policija je poduzela sve što je mogla poduzeti od onih prvih mjera koje se čine u takvim situacijama, znači u pretrazi terena, uzimanja video nadzora. Sa svim tim što su oni prikupili, činjenicama, dokazima postoji radna verzija onoga što se dogodilo. Ali morate razumjeti da ne mogu detaljno o tome govoriti obzirom da se istraga vodi i u drugoj državi i da su izvidi i kod njih i kod nas tajni. O svemu što rade moraju izvjestiti svoje tužiteljstvo. Tako da o tome detalje ne mogu govoriti. Ali da, postoji radna verzija o tome što se dogodilo, a neke verzije koje su postojale na početku su isključene.

Vulin je isključio mogućnost da je nestanak Mateja Periša povezan s nasiljem. Stoji li i dalje ta teza?

- Sa svime onime što je dosad prikupljeno ništa ne ukazuje da bi njegov nestanak bio posljedica bilo kakve nasilne radnje.

Jeste li vidjeli ovaj navodni snimak ulaska Mateja Periša u Savu? Pojavljuju se još neke osobe na toj snimci, ali i spekulacije da je riječ o nekom obračunu, kako komentirate tu snimku?

- Jesam vidio sam, ali dobro ste rekli, to su sve spekulacije. Sve ono što je dokazni materijal, a jedna od stvari dokaznih materijala su snimke je nezahvalno s moje pozicije komentirati. Meni je žao što te snimke izlaze van. Kako izlaze i na koji način ne mogu tvrditi, ali nije ni bitno. Ne mogu komentirati što se na tim snimkama nalazi ili ne nalazi. Sve smo te snimke pregledali. Što se tiče snimki, policija je napravila izniman posao kada govorimo o praćenju kretanja Mateja Periša. Od samog izlaska iz kluba do ulaska u vodu je više od kilometar kretanja. Znači, svaka sekvenca, svaki dio gdje se mogao on popratiti na kamerama, srpska policija je izuzela. To je izniman posao jer su se pregledavali sati i sati materijala. Ne samo od onog trenutka kada imamo njegovo kretanje nego i nakon toga. Zašto nakon toga - da vidimo da li se ponovno pojavio negdje nakon tog vremena kada se smatra da je došao do vode, da li je izašao na tom mjestu, drugom mjestu itd. Snimke su detaljno pregledane, izanalizirane, rezultati pregleda snimaka se još uvijek obrađuju, izoštravaju, pregledavaju i dat će se srpskom tužiteljstvu koje će zajedno s njihovom policijom donijeti zaključak o tome što je na tim snimkama.

Možemo li mi onda sad reći je li on ušao u vodu ili ne?

- Mi možemo reći da osoba koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej je došla do vode. Ne postoji taj policajac koji će vam u ovom trenutku reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje određene situacije, određene radnje koje upućuju na takve stvari, međutim ne mogu vam iznositi detalje što smo i kako dosad utvrdili.

Zna li se kada je točno prijavljen Matejev nestanak?

- Formalna prijava nestanka bila je istoga dana kada je bio nestanak. Ako govorite o nekakvoj formalnoj prijavi u smislu zapisnika, već idućeg dana u jutarnjim satima je došlo do kontakta policije i njegovih prijatelja.

Ljudi iz sindikata policije su iznijeli informacije da je bilo konzumacije nedozvoljenih sredstava. Je li vam policija u Srbiji, pod pretpostavkom da je ono što je izneseno točno, rekla jesu li podnijeli kakvu prijavu i zbog čega nisu, jer po njihovom zakonu sama konzumacija i posjedovanje nekih opijata je kazneno ili prekršajno djelo?

- Što se tiče konzumacije opijata ili bilo kakve droge ne mogu vam prenositi ono što je policija nama rekla. Da biste dokazali neku konzumaciju, morate nekome vještačiti krv, urin itd.. tako da taj dio ostavimo za istragu koja slijedi. Ono što se događalo u diskoteci Gotik, ono što se događalo prije, dolazak, odlazak, sav taj put dečkiju iz Hrvatske do Beograda, boravak u Beogradu, boravak u Gotiku, svaki taj segment je srpska policija prošla kroz minutu. Točno se sve zna, rekonstrukcija je napravljena njihovog kretanja do samog Gotika, nakon Gotika i sve ostalo. U ovom trenutku ne postoji nekakva rupa a da nije rekonstuirana u njihovom kretanju. Što se tiče konzumacije, ne mogu vam odgovoriti, istraga je još u tijeku.

Je li hrvatska policija razgovarala s njegovim prijateljima?

Hrvatska policija će obzirom na detaljnija saznanja koja smo dobili od srpske policije poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje isključivo da se pojasne određene stvari koje nam mogu pomoći, ali govorimo isključivo u dijelu nestanka. U ovakvim slučajevima postoji mogućnost da će se s njima obaviti razgovor još dva, tri, četiri, pet, sedam puta, uopće nije bitno, dokle god mi smatramo da je potrebno s njima razgovarati. Mi ćemo to u skoro vrijeme obaviti. Ne samo te radnje, postoje još određene radnje koje mi možemo s naše strane obaviti, a da pomognemo kolegama iz Srbije u dijelu koji se tiče njegovog nestanka.

Što je s lociranjem mobitela?

Srbija ima sve moguće sustave koji se tiču lociranja mobitela, oni su to već i učinili. Mi u dijelu što se tiče mobitela možemo pomoći, ali to vam ne smijem reći, obzirom da otkrivam neke taktike i metode kod našeg postupanja, ali ćemo dio mobitela obrađivati i rezultate dostaviti srpskoj policiji.

Opet ispitivanje prijatelja u svojstvu svjedoka, može li se nešto iščitati iz činjenice da su oni pušteni iz Srbije?

Kada radite nestanak ili bilo koje drugo kazneno djelo, obitelj i prijatelji, sve što okružuje osobu koja je nestala, su vam izvor informacija. Prijatelji su krucijalan izvor informacija, jer su u ovom slučaju bili s njim. Srpska policija je s njima detaljno razgovorala, vidjeli ste u medijima da se pojavila informacija da su prošli poligrafske testove, što je točno. Iz svih tih radnji koje su oni proveli, ne proizlazi nikakva njihova involviranost u bilo što što bi imalo posljedicu njegov nestanak, odnosno sve što se kasnije događalo.

Što je s misterioznim Zadranima koji su se pojavili u priči?

Mi tek moramo utvrditi tko su ti misteriozni Zadrani i jesu li Zadrani uopće bili tamo. Ako jesu, mi ćemo svakako utvrditi tko su bile te osobe, pa nam oni iz neke druge perspektive mogu reći što se tamo dogodilo.

Kakva je tehnička opremljenost srpske policije?

Jako su dobro opremljeni, na slučaju rade najbolji policajci, među njima i oni koji su radili na najrazvikanijim slučajevima u Srbiji. S njima sam surađivao na mnogim predmetima i mogu reći da se radi o profesionalcima. Srpska policija raspolaže najboljom tehnikom i u ovom trenutku je kompletna uključena u potragu za Matejem. Obavijestili su i sve policijske postave koje su u toku Dunava i sve susjedne zemlje.

Menadžer kluba je prvo rekao da u klubu nije bilo incidenata, poslije se pojavila informacija da su bile dvije tuče. Zna li se gdje je Matej bio kad su se dogodile tuče?

- Što se tiče sukoba, ono što je dosad prikupljeno ukazuje na činjenicu da Matej i njegovo društvo nisu bili u nikakvom sukobu. Što se tiče nekih incidentnih situacija koje su bile pred klubom, po onome što je dosad prikupljeno, nitko od njih nije bio involviran u bilo kakav fizički sukob ili naguravanje.

Ima li kakvih informacija o njegovom navodnom trčanju po gradu? Bilo je nagađanja da je išao na bankomat radi navodno velikog računa u klubu.

Sve što su trebali podmiriti su podmirili. Špekulirati zašto je trčao, bilo bi neozbiljno. To nam je zasad nepoznanica. Vi ste svi vidjeli njegovo ponašanje, ne moram vam ga pojašnjavati.

Na snimci na kojoj se vidi da netko pliva u Savi, je li ta snimka autentična i kad je nastala?

Snimka je autentična. O tome da li netko pliva u Savi ili ne pliva, o tome se može diskutirati. To se čini da netko možda pliva. Tko je to, je li plivač, nije plivač ili je to neki predmet... Svaka ta snimka podložna je daljnjoj obradi.

Je li ta snimka od te noći?

Je.

Otac je spominjao korištenje satelitskih snimaka kao pomoć iz drugih zemalja u okruženju. Mogu li se takve usluge zatražiti?

Sve što bude moguće će biti napravljeno. Srpske kolege su čak kontaktirale proizvođača mobitela u dijelu nekih još tehičkih mogućnosti koje postoje. Nisu samo ostalo na redovnoj lokaciji mobitela, nego su otišli toliko daleko, a i mi smo im dali neke sugestije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu