News

Komentari 102

Uspjeh turbofolka: Hrvati vole slušati trash, pa tako i cajke

Uspjeh turbofolka: Hrvati vole slušati trash, pa tako i cajke

U Expressu pročitajte sve o fenomenu cajki u Hrvatskoj, kako je turbofolk došao u Hrvatsku, koje su najpopularnije cajke, kako su se odvojile od narodne glazbe

Aleksej Gotthardi doktorirao je na temu narodnjaka i turbofolka u Hrvatskoj. Tema je to o kojoj se uvijek može još nešto reći i napisati. Gotthardi je motiv za svoj diplomski rad pronašao u vječnom pitanju – zašto su cajke toliko popularne u Hrvatskoj?

Ono što je Gotthardi primijetio u svom radu je da je sve tanja linija između popa i glazbe, noviji turbofolk ima sve manje cajkaški ritam, a sve više koristi elemente popa. No, činjenica je da su cajke u Hrvatskoj popularne već jako dugo, bez obzira što su se malo i promijenile. Gotthardi kaže: Hrvati vole trash, pa tako i cajke.

Također ističe kako je točno da se u tekstovima cajki ne mogu čuti neke velike mudrosti, ali njih nema ni u velikim svjetskim hitovima, što tumači kao posljedicu hiperprodukcije, a ne glazbenog pravca.

U novom broju tjednika Express pročitajte sve o fenomenu cajki u Hrvatskoj, kako je turbofolk uopće došao u Hrvatsku, koje su najpopularnije cajke, kako su  se cajke odvojile od tradicionalne narodne glazbe te koji su najbizarniji tekstovi u folk pjesmama.

Najčitaniji članci