Obavijesti

News

Komentari 101

Uspjela dražba: Za 25.000 kn kupio je svih 5113 litara rakije

Uspjela dražba: Za 25.000 kn kupio je svih 5113 litara rakije
5

Na licitacijskoj prodaji koju je organizirala Carinska ispostava Osijek ponuđeno je 5113 l rakije. Radi se o rakiji koja je zaplijenjena na području Slavonije i Baranje

VIDEO

Carinska ispostava Osijek organizirala je prvu javnu dražbu na kojoj su na licitacijsku prodaju ponudili 5113 litara voćne rakije. Početna cijena bila je 4 kune po litri, plus PDV na izlicitirani iznos. 

Od desetak zainteresiranih kupaca koji su se pojavili na dražbi, samo je jedan ispunio sve tražene uvjete. Za litru je ponudio 4,05 kuna te kupio sav alkohol koji je bio ponuđen. 

Radi se o rakiji koja je zaplijenjena na području Slavonije i Baranje od privatnih proizvođača tijekom posljednje dvije godine, u akcijama koje je organizirala Carinska ispostava.

- Radi se o oko stotinjak provedenih zapljena od proizvođača koji su naveli da peku rakiju samo za svoje osobne potrebe, a istu su prodavali na tržnici ili privatno, ili su je pak pokušavali prenijeti preko granice, bilo da su je htjeli unijeti u Hrvatsku iz Srbije i Bosne, ili iznijeti van. Također smo zaplijenili i rakiju koju su proizvodili ilegalni proizvođači, odnosno oni koji nisu registrirani za proizvodnju jakog alkoholnog pića. Tu, dakle, ima raznih vrsta rakija, uglavnom voćnih, jakosti od 38 do 45 posto - kažu iz carinskog Povjerenstva za prodaju robe. 

Mogli kupovati samo registrirani proizvođači

Na dražbu su mogli doći samo oni proizvođači koji su registrirani za proizvodnju jakog alkoholnog pića i koji imaju trošarinska skladišta, ukoliko namjeravaju kupiti više od tisuću litara. 

- Imali smo puno upita fizičkih osoba koje su htjele doći kupiti po par litara rakije za svoje osobne potrebe ili za svadbu koju pripremaju za člana obitelji, ali te osobe ne mogu sudjelovati u dražbi -  rekao je Davor Petović, ravnatelj osječke carinske ispostave. 

Prije kupovine, testiranje kvalitete

Prije nego su licitirali iznos za ponuđenu rakiju kupci su je mogli pomirisati i pogledati, ili pak testirati kvalitetu alkometrom. Pojedinci su je htjeli i kušati no, niti to nije bilo dozvoljeno. 

- Rakija je bila uskladištena u kanisterima i plastičnim bocama pa upravo stoga od kupca tražimo da kupljenu rakiju redestilira jer povrata robe u slučaju nezadovoljstva nema. Dokaze da je to napravio morat će nam podnijeti u posebnom izvješću -  kažu u Carinskoj upravi gdje će i nadalje provoditi stroge kontrole proizvodnje i prodaje rakije jer to nalaže Zakon koji je stupio na snagu 2010. godine i koji strogo propisuje tko i kako može proizvoditi i prodavati rakiju u Hrvatskoj. 

Tko namjerava proizvoditi rakiju, mora se javiti Carini

- Na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije imamo 8.500 registriranih malih proizvođača jakog alkoholnog pića. Svi koji namjeravaju peći rakiju u obvezi su prijaviti se u Carinsku ispostavu 8 dana prije početka pečenja rakije, na što moraju platiti paušal koji se odnosi na zapreminu kotla u kojemu prave rakiju. Odnosno, ako je kotao od 40 do 100 litara, paušal je 100 kuna, a ako je veći, paušal je 200. Također tijekom godine moraju prijaviti i sve što su ispekli. Ako proizvedu više od 50 litara, na proizvedenu količinu rakije moraju platiti trošarinu. Ona je u pravilu 53 kune za litru čistog alkohola, što bi u praksi značilo oko 23 kune za prosječno jaku bocu rakije - pojasnila je nova zakonska pravila o proizvodnji rakije Snježana Delač, voditeljica službe za trošarine u osječkoj Carini.

Trošarina na svaku litru rakije

Slavonski proizvođači rakije, kojih je u Hrvatskoj najviše, nedavno su sa negodovanjem dočekali vijest iz Mađarske, kojoj je Europski sud naložio da mora naplaćivati trošarinu na svaku litru ispečene rakije čak i malim proizvođačima koji je peku za svoje osobne potrebe. Ako bi se ta mjera primjenila i na slavonske seljake kojima je pečenje i konzumiranje rakije obiteljska tradicija, svaki od njih bi morao platiti oko 21-23 kune trošarine za svaku bocu rakije, što znači oko 1000 kuna za maksimalno dopuštenih 50 litara. No, za sada nema naznake da bi se ta mjera počela provoditi i u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C