Obavijesti

News

Komentari 21

Uspješna: Kao mala sam trčala vinogradima, ušlo mi je u krv

Uspješna: Kao mala sam trčala vinogradima, ušlo mi je u krv
15

PROMOVIRA HRVATSKU: Naša su vina u svijetu prepoznata. Turisti su oduševljeni njima, priča nam jedna od rijetkih vinarica u Hrvatskoj

VIDEO

U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene stasaju vinogradi Jasne Antunović-Turk (52), jedne od rijetkih dama u Hrvatskoj koje same vode svoju vinariju i u tom poslu osvajaju vrhunce.

Njena premium graševina 2013. osvojila je platinastu nagradu na prestižnom i najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu. Osvojila je 95 bodova, proglašena je najboljim bijelim vinom i time je vinarija Antunović iz Dalja na velika vrata ušla u klub najboljih svjetskih vina. Uspjeh ove vinarije tim je nevjerojatniji ako se zna da je počela s radom tek unazad 10-ak godina te da je sama vlasnica Jasna do tada vina poznavala tek površno, razlikujući fino crno ili bijelo vino tek po doživljaju vlastitog nepca.

- Kao mala sam sa tatom stalno bila u vinogradu, trčala kroz loze, odrastala uz trsove i radnike u berbi. Kad sam bila malo starija, i sama sam ponešto radila u vinogradu, ali ništa ozbiljno i bitno. No to je bilo dovoljno da mi vinograd ‘uđe u krv’, kao kasnije vino koje sam počela proizvoditi - kaže Jasna.

POGLEDAJTE GALERIJU:

15
| Foto: Dubravka Petric/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Budući da se vinskom proizvodnjom u Hrvatskoj bavi tek mali broj žena, ima se i čime ponositi.

- Možda se na prste jedne ruke mogu nabrojiti žene koje samostalno vode vinariju. Ima ih dosta koje rade u sklopu obiteljskog posla ili općenito u vinarskoj struci i nauci, kao enologinje u velikim tvrtkama. One su odlične u tom poslu jer vinu, koje traži fini senzibilitet, treba dati taj neki brižni majčinski odnos. Mislim da će u budućnosti žene dominirati ne samo u proizvodnji nego i u potrošnji vina - dodaje Jasna.

A ova zaljubljenica u vino uskoro će na put “preko bare”, kako bi u New Yorku prisustvovala Grand testingu vina, događaju na kojeg ide svega 20-ak najboljih hrvatskih proizvođača vina. Jasna će biti jedina žena.

- Jako je dobro što Hrvatska u zadnje dvije godine intenzivno šalje vina na međunarodna ocjenjivanja i naša su vina u svijetu izuzetno atraktivna. Možda to još tržišno ne osjetimo toliko, ali turisti se vrlo često vraćaju tamo gdje su naša vina i probali; ostavljamo ih bez teksta - kaže za kraj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"