Obavijesti

News

Komentari 0

Uspješno uklonili invazivne riblje vrste iz Plitvičkih jezera

Uspješno uklonili invazivne riblje vrste iz Plitvičkih jezera

Iz Prošćanskog jezera, drugog jezera u nizu sustava, intenzivno su se izlovljavale strane vrste riba, čime su se poboljšali stanišni uvjeti i “smanjio njihov negativni utjecaj na autohtonu dunavsku pastrvu

VIDEO

Invazivne riblje vrste uspješno su ove godine uklonjene iz Plitvičkih jezera, priopćio je u srijedu zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet, koji je taj projekt proveo s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima i karlovačkim slatkovodnim akvarijem Aquatikom.

To je prvi takav projekt proveden u Hrvatskoj, a rezultati su iznimno “dobri i poticajni”.

Iz Prošćanskog jezera izvađeno je više od 700 kilograma stranih vrsta ribe, najviše crvenperke, koja najnegativnije utječe na prirodni ekosustav, te klena i štuke. To su predatori nativnih vrsta, hrane se njima do istrebljenja ili im otimaju hranu i prostor, a osim toga, šire bolesti i mijenjaju stanište.

Projektom se još željela općenito smanjiti gustoća populacije stranih vrsta u Prošćanskom jezeru te njihov utjecaj na okoliš.

Kalifornijska pastrva uklanjala se i iz potoka Nacionalnog parka. Iz nekih je potoka potpuno uklonjena, a u drugima im je smanjena gustoća.

Na Prošćanskom jezeru i okolnim vodotocima znatno se smanjila opasnost od izumiranja autohtonih pastrva te je popravljena prirodna ravnoteža jedinstvenoga i osjetljivog ekosustava Nacionalnog parka.

Inače, na Plitvicama se provode ili se planiraju provesti još neki projekti usmjereni prema uklanjanju ostalih antropogenih prijetnji, kao što su fragmentacija i degradacija staništa i smanjenja gustoća i raznolikost nativne, prirođene populacije.

Osoblje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera dobilo je stručnu pomoć pri praćenju i uklanjanju stranih vrsta.

Invazivne vrste riba imaju negativan utjecaj u slatkovodnim ekosustavima jer su problem za održavanje prirodne ravnoteže ekosustava, ali to je svjetski problem, koji je prepoznala i Europska unija u strategiji o bioraznolikosti. Hrvatskoj kao zemlji članici prioritet je zaštititi svoju iznimno bogatu biološku raznolikost.

Sa 150 vrsta slatkovodnih riba i osobito velikim udjelom endema, Hrvatska je među europskim zemljama s najvećom bioraznolikošću u slatkovodnim ekosustavima. Nažalost, slatkovodni ekosustavi smatraju se najugroženijima, a mnogobrojnim vrstama riba diljem svijeta prijeti vrlo visoka opasnost od izumiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa