Obavijesti

News

Komentari 33

Javnu raspravu za promjenu Ustava produžili su za tjedan

Javnu raspravu za promjenu Ustava produžili su za tjedan
1

Ustavni sud je zaključio da je planirana šestodnevna javna rasprava prekratka, a na to su upozoravali i vanjski članovi odbora iz nevladinog sektora. Ipak je produžena

VIDEO

Saborski odbor za Ustav jednoglasno je odlučio za dodatnih tjedan dana produžiti javnu raspravu o prijedlogu nacrta promjena Ustava. Imajući na vidu upozorenje Ustavnog suda, ali i sve što rečeno na posljednjoj tematskoj sjednici Odbora, njegov čelnik Peđa Grbin (SDP) predložio je da javna rasprava umjesto do 27. studenog traje do 6. prosinca. Naime, Ustavni sud je zaključio da je planirana šestodnevna javna rasprava prekratka, a na to su upozoravali i vanjski članovi Odbora iz nevladinog sektora. Dragan Zelić (GONG) pozdravio je produženu javnu raspravu.

- To se moglo napraviti od početka, ali ovo je prilika da se nešto nauči kako se odnosi prema promjenama Ustava i zakona te da to postane ustaljena praksa. Ovo pokazuje jedan dobar put sazrijevanja i zrelosti naših političkih stranaka i to treba pozdraviti - kazao je.

Zelić se nada da će i njihovi prijedlozi biti prihvaćeni kako bi imali što bolju regulativu po pitanju referenduma, ali i naravno Ustav.

Goran Beus Richembergh (HNS) uz podršku produljenoj javnoj raspravi komentirao je optužbe na račun Odbora, koje je izrekao njegov vanjski član Branko Smerdel da se o izmjenama Ustava vodi "tajna javna rasprava".

- Ako je o ičemu javno bilo riječi u posljednjih šest mjeseci u Saboru, pored aktualnog referenduma, onda je to baš pitanje promjene Ustava. Mislim da to nije korektno, da nam se s pozicije ustavno pravnog stručnjaka zapravo docira na jedan vrlo neugodan i nekolegijalan način. Volio bih da se to nije dogodilo - rekao je.

S njim se složio i Grbin te ustvrdio da je cijeli postupak promjene Ustava bio transparentan i otvoren za sudjelovanje svakom tko je za to bio zainteresiran. Napomenuo je da niti jedna faza nije bila zatvorena za javnost, a tome u prilog naveo je čitav niz korisnih sugestija za koje se nada da će naći svoje mjesto u konačnom prijedlogu nacrtu prijedloga ustavnih promjena. Kao dokaz da rasprava nije bila zatvorena za javnost naveo je 61 stranicu primjedbi koji je odbor do danas zaprimio i koje obrađuje. Laburist Dragutin Lesar predložio je da se uz nacrt prijedloga promjena Ustava na web stranicama objave i svi zapisnici sa radne skupine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak