Javnu raspravu za promjenu Ustava produžili su za tjedan | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 33

Javnu raspravu za promjenu Ustava produžili su za tjedan

Javnu raspravu za promjenu Ustava produžili su za tjedan
1

Ustavni sud je zaključio da je planirana šestodnevna javna rasprava prekratka, a na to su upozoravali i vanjski članovi odbora iz nevladinog sektora. Ipak je produžena

VIDEO

Saborski odbor za Ustav jednoglasno je odlučio za dodatnih tjedan dana produžiti javnu raspravu o prijedlogu nacrta promjena Ustava. Imajući na vidu upozorenje Ustavnog suda, ali i sve što rečeno na posljednjoj tematskoj sjednici Odbora, njegov čelnik Peđa Grbin (SDP) predložio je da javna rasprava umjesto do 27. studenog traje do 6. prosinca. Naime, Ustavni sud je zaključio da je planirana šestodnevna javna rasprava prekratka, a na to su upozoravali i vanjski članovi Odbora iz nevladinog sektora. Dragan Zelić (GONG) pozdravio je produženu javnu raspravu.

- To se moglo napraviti od početka, ali ovo je prilika da se nešto nauči kako se odnosi prema promjenama Ustava i zakona te da to postane ustaljena praksa. Ovo pokazuje jedan dobar put sazrijevanja i zrelosti naših političkih stranaka i to treba pozdraviti - kazao je.

Zelić se nada da će i njihovi prijedlozi biti prihvaćeni kako bi imali što bolju regulativu po pitanju referenduma, ali i naravno Ustav.

Goran Beus Richembergh (HNS) uz podršku produljenoj javnoj raspravi komentirao je optužbe na račun Odbora, koje je izrekao njegov vanjski član Branko Smerdel da se o izmjenama Ustava vodi "tajna javna rasprava".

- Ako je o ičemu javno bilo riječi u posljednjih šest mjeseci u Saboru, pored aktualnog referenduma, onda je to baš pitanje promjene Ustava. Mislim da to nije korektno, da nam se s pozicije ustavno pravnog stručnjaka zapravo docira na jedan vrlo neugodan i nekolegijalan način. Volio bih da se to nije dogodilo - rekao je.

S njim se složio i Grbin te ustvrdio da je cijeli postupak promjene Ustava bio transparentan i otvoren za sudjelovanje svakom tko je za to bio zainteresiran. Napomenuo je da niti jedna faza nije bila zatvorena za javnost, a tome u prilog naveo je čitav niz korisnih sugestija za koje se nada da će naći svoje mjesto u konačnom prijedlogu nacrtu prijedloga ustavnih promjena. Kao dokaz da rasprava nije bila zatvorena za javnost naveo je 61 stranicu primjedbi koji je odbor do danas zaprimio i koje obrađuje. Laburist Dragutin Lesar predložio je da se uz nacrt prijedloga promjena Ustava na web stranicama objave i svi zapisnici sa radne skupine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.