Obavijesti

News

Komentari 12

Ustavni sud BiH opet proglasio neustavnim praznik dan RS-a

Ustavni sud je po završetku dvodnevnog zasjedanja donio pravorijek po zahtjevu kojega su mu 2017. uputili hrvatski i bošnjački zastupnici u parlamentu RS

VIDEO

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ponovo je u petak proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske, no dužnosnici iz tog entiteta odmah su najavili kako taj pravorijek neće uvažiti i kako će nastaviti proslavljati taj praznik, što je već godinama povod za oštre političke sukobe u BiH. 

Ustavni sud je po završetku dvodnevnog zasjedanja donio pravorijek po zahtjevu kojega su mu 2017. uputili hrvatski i bošnjački zastupnici u parlamentu RS, koji su tražili ocjenu ustavnosti Zakona o danu RS donesenom 2016. godine.

Obilježen Dan neovisnosti BiH; Republika Srpska ga ignorirala
Obilježen Dan neovisnosti BiH; Republika Srpska ga ignorirala

Tim je zakonom utvrđeno kako je dan RS 9. siječnja, koji se obilježava kao sekularni praznik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Donošenjem takvog zakona srpska većina u Narodnoj skupštini RS zapravo je izigrala presudu Ustavnog suda BiH iz studenog 2015. kojom je proglašen neustavnim dio tadašnjeg zakona o entitetskim praznicima koji se odnosi na obilježavanje 9. siječnja.

Ustavni je sud zaključio kako je protuustavno obilježavati taj dan kao vjerski praznik te je utvrdio da sam datum vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u s obzirom da podsjeća na odluke iz siječnja 1992. godine, kada je samozvana skupština srpskog naroda u BiH proglasila uspostavu "srpske republike BiH" u nakani da spriječi osamostaljenje BiH i zadrži je u sastavu "krnje" Jugoslavije, koju su već napustile Slovenija i Hrvatska.

Umjesto provedbe presude Ustavnog suda BiH vlasti u RS-u organizirale su referendum o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati, a kada su za to dobile potrebnu većinu izglasovale su novi zakon na temelju kojega su nastavili proslavljati sporni praznik.

Dodik: 'BiH je karikatura od države, na putu samouništenja'
Dodik: 'BiH je karikatura od države, na putu  samouništenja'

Ustavni sud je ponovo konstatirao kako ni taj zakon nije sukladan Ustavu BiH i Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Bošnjački potpredsjednik RS Ramiz Salkić je, komentirajući pravorijek Ustavnog suda, kazao kako se nada da će entitetske vlasti konačno shvatiti da je vrijeme da se distanciraju od ratnog razdoblja i onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat te da počnu razmišljati na način da je entitet prostor na kojem su konstitutivna tri naroda i u kojem žive svi građani koji to žele, a ne samo Srbi.

Vladu RS pozvao je da kao dan entiteta odredi neki drugi datum koji neće vrijeđati nesrbe koji tamo žive.

No predsjednica RS Željka Cvijanović odmah je potvrdila kako od takvih očekivanja neće biti ništa.

- Sukladno očekivanjima građana Republike Srpske, kao i povijesnim činjenicama, obveza institucija Republike Srpske jest da očuvaju 9. siječnja kao praznik njenog rođenja - kazala je Cvijanović ustvrdivši kako je pravorijek Ustavnog suda temeljen na političkim, a ne na pravnim argumentima.

Bio na Dodikovu slavlju: Vlada će smijeniti Ivana Del Vechija
Bio na Dodikovu slavlju: Vlada će smijeniti Ivana Del Vechija

Ovogodišnje obilježavanje 9. siječnja, koje je pompozno organizirano u Banjoj Luci, izazvalo je brojne osude jer je upravo Cvijanović tom prigodom uručila odličje članovima obitelji bivšeg generala vojske bosanskih Srba Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina.

S oštrim osudama suočio se i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je također došao na obilježavanje dana RS, a prisutnost u Banjoj Luci tog dana stajala je karijere i bivšeg hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag