News

Komentari 201

'Covid potvrde su u skladu sa zakonom, a Stožer će morati obrazložiti svaku odluku'

'Covid potvrde su u skladu sa zakonom, a Stožer će morati obrazložiti svaku odluku'

Novo u odluci je da Stožer mora objasniti zašto svaku odluku donosi i objasniti ustavno načelo razmjernosti. To dosad nismo tražili, ali to će biti korisno za sve, rekao je Šeparović

Ustavni sud je odlučio da su covid potvrde u redu i u skladu s Ustavom. Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda objasnio je odluku Ustavnog suda.

- Što se tiče covid-potvrda, odlučili smo o sustavu covid-potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznoj testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Te mjere imaju zakonsko uporište i posvećene su zaštiti zdravlja ljudi, a prvenstveno najranjivijih skupina i zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo manje restriktivnih mjera od nje i nije imala prekomjerni teret za adresate, Mjera je razumna, temelji se na stručnim i znanstvenim radovima, prema tome, nema diskriminacije - objavio je Šeparović.

Istaknuo je da odluka nema veze s referendumom.

Miroslav Šeparović otkrio je više detalja o odluci. 

- Novo u odluci je da Stožer mora objasniti zašto svaku odluku donosi i objasniti ustavno načelo razmjernosti. To dosad nismo tražili, ali to će biti korisno za sve - rekao je.

Otkrio je da takva odluka prema Stožeru na snagu stupa odmah kod donošenja sljedeće nove mjere.

- Dosad to nismo tražili jer smo se oslanjali na obrazloženja koja smo naknadno dobivali od Vlade. Ocijenili smo da je sada vrijeme da se zaoštri to pitanje i da u toj situaciji, kako bi javnost bila upoznata, budu detaljno upoznati zašto se pojedina mjera donosi. I nama će to biti kada budemo ocjenjivali ustavnosti mjera - objasnio je.

Kada je riječ o ocjenjivaju ustanovnosti covid potvrda u javnom sektoru, kaže da će se o tome odlučivati kada Vlada dostavi očitovanje.

Dodaje da će u roku od osam dana biti objavljena i izdvojena mišljenja sudaca o covid potvrdama. 

- Naši kolege su konzistentni u svojim stavovima i to će obrazložiti u svojim izdvojenim mišljenjima - kazao je, ali ih nije želio komentirati, te je rekao da nije običaj da predsjednik Ustavnog suda prepričava izdvojena mišljenja kolega.

Komentirajući najavu da Stožer mora objašnjavati svoje odluke, Šeparović je rekao da će to ubuduće biti lakše za Ustavni sud oko donošenja odluka jesu li neke mjere primjerene. 

- To imamo ovlast tražiti i to nije sporno - rekao je Šeparović.

- Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje, jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda to može uvesti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao - rekao je Šeparović.

Pozivali smo se na preporuke Vijeća Europe koja govori o zabrani diskriminacije oko cijepljenja. Rezolucija zbog svog autoriteta i važnosti ima svoju snagu i Ustavni sud je uvažava. Vodili smo se i odlukama Ustavnog suda u Njemačkoj, koji je najbolji Ustavni sud na svijetu, koji je odlučio da je čak i policijski sad nije dobar, kao i zabrana odlaska u školu, dodao je Šeparović.

Troje sudaca protiv

Ustavni sud u srijedu je odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid-potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata. Odluka nije donesena jednoglasno, nego s tri izdvojena mišljenja koja su dali suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec. 

Najčitaniji članci