Obavijesti

News

Komentari 149

Ustavni sud potvrdio: Željka Markić ostaje bez referenduma

Ustavni sud potvrdio: Željka Markić ostaje bez referenduma
1

Raspisivanje referenduma zatražilo je 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača, stoji u obrazloženju Ustavnog suda

VIDEO

Nije dopušteno raspisivanje referenduma pod nazivom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", koji je dostavljen predsjedniku Hrvatskog sabora 22. listopada 2014. a koji je tražila inicijativa "U ime obitelji", objavio je na svojim stanicama Ustavni sud. Raspisivanje referenduma zatražilo je 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom na to da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača, navodi se u odluci Ustavnog suda

Pod ukupnim brojem birača smatra se ukupan broj punoljetnih hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj upisan u evidenciju birača, kao dio registra birača, na dan koji je određen za prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma.

U odluci se navodi da je nadležno tijelo dužno posebnim rješenjem utvrditi ukupni broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan i sat kao i izračun deset posto od tog broja. To rješenje dužno je objaviti na svojim internetskim stranicama na referentni dan i isti dan ga dostaviti za objavu u Narodnim novinama, navodi se u odluci. 

Potpisi za raspisivanje referenduma smiju se prikupljati samo na području Republike Hrvatske.

'Ustavni sud riješio je pitanje potrebnog broja potpisa za referendum'

- Ustavni sud je riješio one prijepore koje smo imali oko toga ulazi li u ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj dijaspora ili ne, rekao je ministar uprave Arsen Bauk nakon sjednice Vlade komentirajući odluku Ustavnog suda da se ne može raspisati referendum 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' jer inicijativa 'U ime obitelji' nije skupila dovoljan broj potpisa.

- Ustavni sud je postavio jasne kriterije i za buduće referendume. Sada će se svi koji sudjeluju u tom postupku držati te odluke - izjavio je Bauk.

Prije sjednice Vlade kazao je kako je jedini tko može mijenjati broj potrebnih potpisa za referendum Ustavni sud te naglasio kako do sada nije bilo slučaja da je bitno je li se u ukupan broj uključuje i dijaspora.

Rekao je kako je birača s pravom glasa oko 4,5 milijuna te dodao kako će se popis do 17. prosinca revidirati i sve će biti transparentno i u skladu sa Zakonom o popisu birača.

Na pitanje od kud broj od potrebnih 405.000 potpisa birača za referendum, Bauk je rekao kako taj broj može biti 10 posto onih koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

- Ne tvrdim da svi oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ovdje i žive. Svi državljani RH imaju pravo glasa, a oni koji nemaju prebivalište ili važeću osobnu iskaznicu mogu do 17. prosinca predati zahtjev u bilo kojem uredu državne uprave ili sustava e-građani obavijestiti da ih se stavi na popis - rekao je Bauk i apelirao na medije da objave informacije kako bi građani znali svoja glasačka prava.

Leko: Nema se tu što komentirati

- Odluka Ustavnog suda je izvršna u nemam tu što komentirati. Ustavni sud je samo odradio svoju zadaću, rekao je kratko predsjednik Sabora Josip Leko komentirajući odluku Ustavnog suda utvrdio da inicijativa 'U ime obitelji' nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma pod nazivom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a