Obavijesti

News

Komentari 51

Ušteda od 870.000 kn: Svima, pa i županu 10% manja plaća

Ušteda od 870.000 kn: Svima, pa i županu 10% manja plaća
1

Odluka o plaćama donesena je na Skupštini požeško-slavonske županije, a odnosi se na zaposlene u upravi županije kao i u svim ustanovama čiji je osnivač županija

VIDEO

Svima zaposlenima u upravi požeško-slavonske županije kao i u ustanovama čiji je osnivač županija plaće se smanjuju za deset posto, odlučeno je na županijskoj Skupštini u utorak.

- Nakon ovog smanjenja moja će plaća biti oko 14.000 kuna što znači da ću biti drugi najslabije plaćen župan u Hrvatskoj. Mogli smo otpustiti 6-7 ljudi, ali korektnije je da teret vremena u kojem živimo nosimo svi zajedno - obrazložio je župan Alojz Tomašević dodajući da će na ovaj način uštedjeti 870.000 kuna. 

Unatoč smanjenju, na plaće i dalje odlazi previše novca

Naime, na zaposlene u županijskoj upravi kojih je 41 do sada je odlazilo 29 posto izvornih prihoda županije, a zakonski je dozvoljeno tek 20 posto. Ni nakon ovog smanjenja u proračunu koji će za iduću godinu iznositi 99 milijuna kuna neće se zadovoljiti zakonska obveza jer će za plaće odlaziti oko 25 posto

A je li zbog toga, kako je na aktualnom satu pitao vijećnik HSLS Daniel Majer, SDP podnio kaznenu prijavu protiv župana kako su najavljivali te je li u vrijeme mandata SDP od 2006. do 2009. zaposleno 14 osoba od čega je tek primljeno zbog prijelaza iz Ureda državne uprave? 

Župan: Ne znam jesu li protiv mene podigli kaznenu prijavu

- Ako znamo da je 2009. nova vlast na čelu sa županom Aladrovićem zbrinula desetero deset ljudi i to niti jednu osobu od spomenutih 14 koji su došli za vrijeme SDP-a, ne znači li to da je eventualni višak zaposlenih nastao zapravo u razdoblju SDP-ove vlasti – pitao je Majer. 

Župan Tomašević je odgovorio da ne zna je li protiv njega podnesena kaznena prijava te potvrdio da su podaci koje je iznio Majer točni. 

Legalizacija: Od 16.000 zahtjeva realizirano 780

Franju Odobašića (SDP) je zanimalo kako teče proces legalizacije u našoj županiji te imali bojazni da se to obavlja iz Zagreba. Župan je kazao da je županija zaprimila preko 16.000 zahtjeva, a do sada je realizirano 780 predmeta od čega je županija prihodovala 841.000 kuna. Kako bi se posao što uspješnije odvijao i napravio u zakonskom roku županija je ovog mjeseca uposlila pet vježbenika. 

- Mi smo to spremni odraditi u roku pa i po cijenu toga da radimo po noći jer još uvijek nismo dobili odgovor od nadležnog Ministarstva da li možemo zaposliti nekoga na tim poslovima, a da nam to ne ulazi u masu plaća koja je ograničena zakonom. Po hitnom postupku idu oni koji su to tražili, odnosno kojima je to važno zbog ulaganja i dizanja kredita - objasnio je župan. Najviše vremena vijećnici su potrošili na donošenje proračuna za iduću godinu. 

Amandman za više novca za stočarstvo nije prihvaćen

Franjo Odobašić je na proračun podnio i amandman tražeći više novca za stočarstvo.  

- O selu i poljoprivredi stalno govorimo i ima osjećam da mlatimo praznu slamu. Sjećam se i tematske sjednice na kojoj smo se svi složili da treba povećati proračun za selo i poljoprivredu, a sada opet ništa - kazao je Odobašić koji je amandmanom tražio dodatnih 130.000  tisuća kuna, odnosno da se iznos od 50 kuna za osjemenjivanje krava poveća na 100 kuna. 

Vijećnici amandman nisu prihvatili, a župan je poručio da će se u rebalansu ako za to bude prostora osigurati više novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...