Obavijesti

News

Komentari 13

Usvojili izmjene zakona: Padne li lokalni proračun, šerif ostaje

Usvojili izmjene zakona: Padne li lokalni proračun, šerif ostaje
1

Gradonačelnici tako više neće moći raspustiti gradska vijeća, a gradonačelnike u zadnjoj godini mandata više neće biti moguće rušiti referendumom, rekao je resorni ministar Kuščević

VIDEO

Nakon uvodnih premijerovih riječi, Vlada je u četvrtak usvojila nacrt prijedloga Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, nazvan "lex šerif" zbog jačanja pozicije gradonačelnika, načelnika i župana. Ovim izmjenama uređuju se odnosi između župana, gradonačelnika i načelnika i predstavničkih tijela, skupština i vijeća prema kojima se župani, gradonačelnici i načelnici više neće moći smijeniti nakon neusvajanja lokalnih proračuna.  

U posljednje četiri godine uočen je problem nesuradnje predstavničkog i izvršnog tijela koji kulminira u postupku donošenja proračuna jedinice. Naime, u razdoblju od 2013. do danas došlo je do istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika u 50 jedinica lokalne samouprave. Stoga je Ministarstvo uprave pristupilo izmjeni Zakona.  

- Gradonačelnici tako više neće moći raspustiti gradska vijeća, a gradonačelnike u zadnjoj godini mandata više neće biti moguće rušiti referendumom - rekao je resorni ministar Kuščević. 

Osim toga, izmjenama Zakona propisuje se i da se referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika ne smije raspisati prije proteka roka od šest mjeseci od održanih izbora ni ranije održanog referenduma za opoziv.

Nadalje, ovim izmjenama uređuje se i način određivanja naknade tako da član predstavničkog tijela dobiva naknadu po održanoj sjednici na kojoj je bio nazočan, a ne neovisno o tome je li sjednica održana ili nije te je li vijećnik bio nazočan na sjednici ili nije. 

Propisuje se i obveza općinskog načelnika, gradonačelnika i župana za predlaganje donošenja proračuna. U slučaju da proračun ne predlože, mogu biti razrješeni. 

- Mislim da su ovo pozitivne promjene i da će dovesti do svrhovitijeg odnosa između čelnika i predstavničkih tijela te da neće dolaziti do zlouporabe instituta u prihvaćanju, odnosno neprihvaćanju proračuna - rekao je Plenković. 

Kuščević: Čelnicima je oduzeto nekoliko ovlasti

Kuščević je demantirao da će ubuduće gradonačelnici postati nedodirljivi i nesmjenjivi, kako tvrdi oporba.  

- Oporba kao da čita neki drugi  prijedlog Zakona, a ja trpim kritike od gradonačelnika, načelnika i župana da sam im srezao ovlasti. Nekoliko ovlasti je oduzeto direktno čelnicima i prebačeno na predstavnička tijela - poručio je Kuščević. 

Usvojili i Zakon o OPG-u

Vlada je usvojila i prijedlog Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.  

- Ciljana skupina obuhvaća 62.128 OPG-a koji imaju nositelje mlađe od 56 godina koje je potrebno potaknuti i usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima kako bi nastavili svoj rad u poljoprivredi na područjima gdje žive i rade te ih postupno usmjeriti profesionalizaciji i edukaciji - poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Donošenjem prijedloga Zakona daje se formalna podrška OPG-ovima da im u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa. 

Nadalje, prijedlogom Zakona će se omogućiti da proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede budu zaštićeni od ovrhe na isti način kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje.

Ukida se Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora

Na sjednici je usvojen i prijedlog prestanka važenja Zakona o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Centar se ukida zbog nedovoljne učinkovitosti tijela javne uprave, velikog broja pravnih osoba čije se djelatnosti i nadležnosti preklapaju i troškova Državnog proračuna za javnu i državnu upravu. Poslove CEI-a iz djelokruga rada energetike i energetske učinkovitosti preuzet će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.  

Među ostalim, osnovano je i Vijeće za djecu, a Vlada je dala suglasnost Lučkoj upravi Osijek za kreditno zaduženje kod Splitske banke, kao i suglasnost za državno jamstvo u korist Splitske banke radi financiranja projekta "Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke