Obavijesti

News

Komentari 35

Usvojili zakon: Crna Gora legalizirala istospolne brakove

Usvojili zakon: Crna Gora legalizirala istospolne brakove
1

Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama

VIDEO

Zastupnici dijela vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržani od strane oporbenih SDP-a i DEMOS-a usvojili su u srijedu zakon o istospolnom partnerstvu, za čije je usvajanje bio potreban 41 glas od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Taj zakon ni danas, kao ni prije godinu kada nije usvojen, nisu podržala četiri zastupnika manjinskih stranaka, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske FORCE, koji uz Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokrate čine vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. Protiv njegova usvajanja bio je i veći dio oporbe.

Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obvezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže obitelji. Prijedlog ne sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori usvajanje zakona o životnom partnerstvu istospolnih osoba označili su kao njihovu veliku pobjedu navodeći da je napravljen povijesni korak u borbi za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost naše cjelokupne zajednice - priopćeno je iz LGBTI Foruma progres dok su iz organizacije Queer Montenegro pozdravili sve zastupnike koji su podržali zakon poručivši im – „Povijest će vas pamtiti“.

Usvajanje zakona pozdravila su i veleposlanstva Sjedinjenih država i Velike Britanije, koja su odmah po njegovom usvajanju na Twitteru objavili da je ovo „povijesni dan za LGBT zajednicu u Crnoj Gori i veoma važan korak naprijed za jednakost i toleranciju svih“.

Đukanović i Marković: Potvrda da crnogorsko društvo napreduje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Twitteru je napisao da je usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola potvrda da crnogorsko društvo sazrijeva, te da je to još jedan korak Crne Gore ka društvu najrazvijenih demokracija svijeta.

"Potvrda da kao društvo sazrijevamo, prihvaćamo i živimo različitosti! Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima!”, naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio se LGBTIQ zajednici na dijalogu i doprinosu ocijenivši da u „europskoj Crnoj Gori nema i ne treba biti mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a