Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
287 komentara

Utrka za Pantovčak: Kolinda pobjeđuje, ali u drugom krugu

Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar -Kitarović pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, a Milanović na 37,9 posto

287 komentara

Nakon istraživanja CRO DEMOSKOP o političkim strankama i političarima, stiže i istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjedničke izbore. 

Da se danas održava utrka za Pantovčak pobjednika bi odlučio drugi krug. Najbolje ipak stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je poznato kako će čekati proljeće da se izjasni o tome ide li u reizbor, u ovom trenutku Grabar Kitarović izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto! No, čini se, da joj je uslijed smjena u svom Uredu i javnom bijesu desnice, potpora joj je od kraja godine pala za 3 posto. 

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine potpora mu je porasla. Ipak, aktualna predsjednica i dalje stoji više nego dvostruko bolje.

Porasla je potpora i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.  

Ni prvi čovjek Mosta, Božo Petrov nije odbacio mogućnost kandidature, potpora mu je nešto narasla - sada je na 6,2 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto

Zoran Milanović u drugom krugu

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice. nema realnih šansi. Vidimo nešto je iznad četiri posto.

Ovdje je znakovito da bi prema istraživanju Grabar-Kitarović zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića.

Bivši MOST-ovac Marko Vučetić nema ni dva posto, a znamo da je jedini od svih ovih kandidata i najavio kandidaturu.
Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug - istraživanje kaže kako bi to bila Grabar-Kitarović.

Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar -Kitarović pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, Milanović na 37,9 posto. Radi se o značajnoj potpori budući da Milanović uopće nije u politici, no pitanje je kako bi i u kojem trenutku kandidatura, a onda i kampanja utjecala na njegov rejting. 

Prema aktualnim podacima promjenu ne mogu donijeti ni neodlučni kojih je 7,5 posto. 

Birači Živog zida su podijeljeni, a MOST i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović. HNS-ovci trostruko češće biraju bivšeg partnera (Zoran Milanović) nego kandidatkinju sadašnjeg partnera (Kolinda Grabar-Kitarović).

Tek u idućim mjesecima vidjet će se je li pad kojeg aktualna predsjednica, bez obzira na pobjedu, bilježi samo korekcija jednog mjeseca ili je početak negativnog trenda. U tome će svoju ulogu imati njezina taktika i komunikacija što bi moglo ovisiti i o novim kadrovska rješenja na Pantovčaku kao i aktivacija desnice. Znamo da je nerijetko javno napadala Vladu, pitanje je koliko će joj to sada biti komforno s obzirom da je izgledno da će ponuđenu HDZ-ovu potporu i prihvatiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message