News

Komentari 26

'Uvođenje cjepiva u Australiji bio je kolosalni neuspjeh'

'Uvođenje cjepiva u Australiji  bio je kolosalni neuspjeh'

Bivši premijer Malcolm Turnbull rekao je za BBC da je uvođenje cjepiva u Australiju bio je 'kolosalni neuspjeh' jer vlada nije kupila dovoljno cjepiva pa će stoga granice vjerojatno ostati zatvorene barem do početka 2022.

Premijer Scott Morrison, kritiziran zbog sporog uvođenja cjepiva, rekao je da bolja opskrba cjepivom neće osigurati izlazak Novog Južnog Walesa iz pet tjedana karantene, ali da je bilo potrebno učinkovito i pravilno provedeno zatvaranje.

Turnbull je rekao da australska vlada nije kupila dovoljno cjepiva, osiguravši samo obilnu opskrbu dozama AstraZenece, premda postoji veliko kolebanje oko tog cjepiva te da nije kupljeno dovoljno drugih cjepiva.

"To je najveći neuspjeh državne uprave kojeg se mogu sjetiti", Turnbull, koji je bio premijer od 2015. do 2018. godine, prije nego što ga je Morrison svrgnuo s čelnog mjesta stranke pa time i s premijerske dužnosti.

"Bio je to kolosalni neuspjeh, a problem je što ne možete vratiti vrijeme i popraviti ono što je trebalo biti učinjeno prošle godine", rekao je.

"Sam razlog zbog kojeg smo zatvoreni - što je tako frustrirajuće kad se otvore toliki drugi dijelovi svijeta - jednostavno je u tome što naša vlada nije kupila dovoljno cjepiva", rekao je za BBC.

Do sada je potpuno cijepljeno samo oko 16 posto Australaca starijih od 16 godina pa je glavni regulator za lijekove u zemlji tijekom vikenda promijenio preporuku da potakne šire uzimanje AstraZenecinog cjepiva.